Vi blir bara osams när vi diskuterar

Har problem med min sambo som inte vill förstå mig i våra diskussioner, vilket resulterar i att vi blir osams och inga resultat uppnås. Det...

Har problem med min sambo som inte vill förstå mig i våra diskussioner, vilket resulterar i att vi blir osams och inga resultat uppnås. Det är oerhört frustrerande och tär på vår relation. Nu senast har jag försökt att ta upp föräldraledigheten och uppdelningen av föräldradagar. Varför jag skriver till dig beror på att jag önskar erhålla ett objektivt utlåtande avseende hur någon helt utomstående ser på saken, kanske det kan göra att det går att resonera med honom bättre, vad vet jag?

Jag och min sambo har fått vårt första barn och vi har gemensamt kommit överens om att hon inte ska börja på dagis förrän hon är ett och ett halvt år. Vidare har vi beslutat att det är jag som ska vara hemma med henne.

Jag började spara pengar redan när jag fick reda på att jag var gravid för att klara av detta. Till saken hör även att vi endast delar på de gemensamma utgifterna, så jag får inget ekonomiskt stöd från honom på något sätt.

Jag menar nu att om jag är hemma och “snålar” på dagarna för att få ha dagar kvar till senare och lever av mina sparpengar vill jag att pappan överlåter alla sina dagar till mig, vilket jag då kommer att behöva eftersom jag inte har hur mycket pengar som helst sparade. Annat vore det om han ville vara hemma med henne så att vi delade på det ansvaret, då är det självklart att han ska ha kvar sina föräldradagar alternativt delar av dem, eller om vi hjälptes åt med ekonomin under barnledigheten. Men när inte reglerna är så i vår familj tycker i alla fall jag att det är fel att han inte överlåter sina dagar.

Vad tycker du?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Jag tror att du skulle kunna få en rad olika svar på din fråga och att de svar du får speglar inställningen hos den du frågar. Vissa kommer att hålla med dig, andra håller med din sambo och ytterligare andra kommer med ett nytt förslag, kanske baserat på egna erfarenheter. Det finns ju egentligen inget absolut eller objektivt svar på din fråga utan varje föräldrapar får tillsammans besluta hur de ska fördela sin ledighet och den ersättning som tillhör.

Det som jag skulle vilja fokusera på i mitt svar är istället hur du och din sambo ska komma fram till hur just ni ska lösa just er situation. Det föräldraskap ni nu delar kommer ju innehålla väldigt många moment där ni behöver fatta ett beslut som ni båda står bakom och som gäller er dotter.

Du skriver att ni ofta har svårt att komma överens och då kan det vara bra att fundera över vad det kan bero på. Ett vanligt dilemma är att båda parter har som mål att få den andre att ge sig. Det brukar leda till problem eftersom bägge parter anser sig ha fog för sin åsikt och därmed tycker att deras eget förslag är det bästa. Det betyder att båda har lika stark ovilja mot att ge med sig och lika stark önskan om att den andre ska ändra sig eller “ta sitt förnuft till fånga”. Känner du igen er i den beskrivningen?

Ofta är det bästa då att försöka nå en kompromiss, men då är det viktigt att komma ihåg vad en kompromiss är, nämligen en lösning där bägge ger visst avkall på sin önskan men också får en del av sin önskan uppfylld. Man ses helt enkelt på halva vägen.

Ibland, när positionerna är helt låsta är det svårt att hitta en kompromiss. Andra gånger har konflikten blivit så känslofylld och laddad att det inte bara är sakfrågan den handlar om längre utan den kommer att handla om relationen i stort. Om respekt och om kärlek. Om det blir så laddat kan det behövas att man går i parsamtal för att tillsammans med någon utomstående få hjälp att se detta men också reda ut var man befinner sig och hur man kan komma vidare. Om så är fallet för dig och din sambo vet bara ni. Men skulle det vara så tycker jag inte ni ska tveka att söka hjälp. Om ni kan lära er bra strategier för att fatta gemensamma beslut tror jag att ni kommer ha stor nytta av dem, både nu och framöver i ert gemensamma liv och gemensamma föräldraskap.

På www.dailybitsof.com finns en några olika korta mejlbaserade kurser på temat relationer och parterapi. Kanske kan de vara en hjälp för dig och din sambo.

Scroll to Top