Lär dig tolka hundens och kattens språk

Varför putsar sig katten plötsligt så mycket och varför verkar hunden så distraherad? Ibland kan det vara svårt att förstå varför ditt husdjur beter sig som det gör. Varje katt och hund är olika, men det finns vissa signaler du kan hålla koll på för att förstå vilket humör ditt husdjur är på.

Så kan hunden visa att den är …

Rädd

Åska, främlingar eller att bli lämnad ensam – det finns mycket en hund kan bli rädd för och olika hundar reagerar olika på rädsla. Medan vissa skäller eller morrar, kryper andra ihop och vill dra sig undan det som hotar.

Det kanske mest kända tecknet på rädsla är en svans mellan benen, men rädslan kan också visa sig på flera andra sätt. Pupillerna vidgas och öronen ligger platt mot huvudet. Hunden kan bli så distraherad att du inte kan få dess uppmärksamhet, den kan tappa aptiten och bli rastlös, och i vissa fall kan rädslan leda till inkontinens.

När din hund reagerar med rädsla är det viktigt att du som ägare håller dig lugn och inte bestraffar hunden och gör obehaget värre.

Arg

En arg hund försöker göra sig så stor som möjligt. Kroppen blir stel och vissa reser ragg, ögonen är fixerade vid det som hotar och läpparna tillbakadragna. Den lägger vikten på frambenen och lyfter kanske upp ena foten, redo för att attackera. En riktigt arg hund kan ge ifrån sig ett grovt skall men kan också vara tyst eller bara morra lågt.

Att en hund reagerar aggressivt under ett möte med en främmande hund, eller en knackning på dörren, är inte ovanligt. Ofta involverar ilskan också rädsla, och att försöka skälla på en hund som är arg förvärrar bara situationen.

Glad och avslappnad

Det är svårt att ta miste på en glad hund. En högt hållen och häftigt viftande svans som nästan får hela kroppen att skaka, en avslappnad panna och runda, mjuka ögon tyder på att din hund känner sig trygg och glad. På vissa ser det nästan ut som att de ler, eftersom läpparna är avslappnade och munnen på glänt. En nöjd hund kan lugnt ligga ner och följa med vad som händer i omgivningen.

Orolig eller stressad

Det kan vara lite knepigt att känna igen en orolig hund. Flera signaler är subtila och vissa hundar kan vifta lite på svansen för att lugna sig själva, något som kan misstas för att den är glad. En orolig hund har ofta en lite sänkt kroppshållning och kisar eller undviker ögonkontakt. Den kan spänna såväl panna som öron och läppar och gäspa och slicka sig om munnen som om den var sugen på någonting gott.

Frustrerad

En frustrerad hund blir ofta spänd i benen. Öronen står upp och ögonen är uppspärrade utan att blinka. Frustrationen kan också ta sig uttryck genom skall och nafsningar och att hunden blir helt fokuserad på föremålet för dess frustration.

Frustrationen kan komma som en reaktion på något – till exempel att hunden inte får något den vill ha eller inte kan komma undan något obehagligt – och släppa efter en stund. Men om den är långvarig kan det leda till att hunden blir deprimerad.

Busig eller fokuserad

När hunden gör sig redo att jobba för en belöning lyssnar den uppmärksamt och fokuserar intensivt blicken på det önskade föremålet. Är det en godisbit eller en rolig leksak du håller i håller hunden huvudet högt, men är den på väg att jaga något sänker den huvudet och skjuter fram det en aning. Munnen
kan antingen vara stängd eller öppen, tungan ligger stilla och ansikte och nos slappnar av.

Lär dig mer om hunden i boken Lexikon i hundspråk – lär dig tolka din hunds signaler av Anders Hallgren.

Lär dig tolka hundens och kattens språk
Här är det fullt fokus – det är nämligen bus på gång!

Så kan katten visa att den är …

Frustrerad

En frustrerad katt kan vanka av och an eller fokusera intensivt på det den är ute efter. Morrhåren riktas framåt och ögonen är vidöppna med förstorade pupiller. Katter kan jama på flera sätt, men oftast betyder jamandet att de vill ha uppmärksamhet eller hjälp med något – som att fylla på matskålen eller öppna en dörr.

Brist på stimulans, som att katten inte får utlopp för sitt jaktbehov, kan också vara en orsak till att den blir frustrerad. I takt med att du lär känna din katt lär du dig förmodligen också att skilja mellan dess olika jamanden och att räkna ut vad den vill ha.

Rädd

En rädd katt sänker huvudet och spärrar upp ögonen. Morrhåren kan ligga platt eller darra. Om den kan vill den gärna springa och gömma sig, annars kurar den ihop sig eller fräser mot det som hotar. En arg eller rädd katt bör få vara i fred, men om möjligt kan du hjälpa den genom att ta bort det som hotar eller skrämmer och sedan ge den utrymme att lugna ner sig.

Glad och avslappnad

Att kela med en katt som spinner är en av fördelarna med att vara kattägare. Spinnandet är ett av de tydligaste tecknen på att katten mår bra och trivs i ditt sällskap. En nöjd katt sitter avslappnat med öronen upprätt, öronen och blicken svänger lugnt mot bekanta ljud.

När den ligger ner stoppar den in tassarna under sig – den behöver ju inte vara beredd på att springa iväg någonstans. Om den känner sig riktigt nöjd och trygg lägger den sig på sidan eller rullar upp på rygg och blottar magen.

När katten möter dig och vill säga hej, blinkar ögonen mjukt och svansen står rakt upp. Då kan den också ge ifrån sig ett belåtet rullande kurr som är kattens sätt att säga hej. Samma ljud kan också betyda tack eller att katten fått syn på något skojigt eller bekant.

Orolig eller stressad

Katter kan vara mycket känsliga för förändringar och visar genom både kroppsspråk och ändrat beteende att de känner sig stressade. En orolig katt kan sänka huvudet, dra morrhåren åt sidan och kura ihop sig. Svanstippen svänger från sida till sida, öronen skannar efter ljud och pupillerna är stora.

Oftast är en katts spinnande ett tecken på att den är nöjd, men i sällsynta fall kan det bero på att den är extremt stressade eller har ont och försöker lugna sig själv, ungefär som vi människor djupandas. Stress kan också visa sig genom att katten drar sig undan, putsar sig ovanligt mycket eller kissar utanför lådan.
Stressen kan till exempel komma av att katten inte är nöjd med sin kattlåda eller att den känner av konkurrens från andra katter i hushållet.

Arg

När katten är arg blir den stel och lägger öronen platt mot huvudet, morrhåren blir styva och riktas bort från ansiktet och blicken blir intensiv och fokuserad. Svansen kan antingen stå rakt ut och piska våldsamt eller lindas runt eller under kroppen.

Den försöker göra sig så stor och hotfull som möjligt genom att resa pälsen och medan vissa katter börjar väsa och morra kan andra bli helt tysta. Ett aggressivt beteende kan till exempel orsakas av yttre omständigheter, som ett möte med en främmande katt eller brist på socialisering.

Om katten plötsligt börjar visa ett aggressivt beteende regelbundet kan det vara en god idé att få den undersökt av veterinär för att utesluta att det beror på smärta eller obehag.

Busig eller fokuserad

Visst är katten är både fluffig och söt, men låt dig inte luras – den är nämligen född jägare. När katten koncentrerar sig, till exempel då den är på jakt efter något, dras pupillerna ihop och morrhåren och öronen strävar framåt mot den punkt som katten koncentrerar sig på.

Om det är ett byte den är ute efter ligger kroppen mot marken och svansen hålls ut bakom den. Kanske vickar svanstippen och rumpan lite när katten gör sig redo för anfall. Har katten svansen i en båge efter sig kan du räkna med att den är busig och vill bjuda in till lek.

Lär dig mer om katten i boken I huvudet på din katt av Susanne Hellman Holmström och Sarah J
Hellman.

Lär dig tolka hundens och kattens språk
En vänligt inställd kisse. Svansen rakt upp och ansiktet möter handen som klappar.
Scroll to Top