Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Stralsund och Rügen
Stralsund och Rügen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
1699,00
SEK
Idyllen Åkersberg i Skåne
Idyllen Åkersberg i Skåne

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x eftermiddagskaffe
Se hela resans innehåll
1549,00
SEK
Paradiset på den tyska vinvägen
Paradiset på den tyska vinvägen

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
1 välkomstdrink
Se hela resans innehåll
3099,00
SEK
Sommar i Bretagne
Sommar i Bretagne

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
1 välkomstdrink
Se hela resans innehåll
2799,00
SEK
Sommarsemester i Funäsdalen
Sommarsemester i Funäsdalen

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
2499,00
SEK

Sidenbandsbroderi

Broderiskola
Sidenbandsbroderi har numera åter blivit populärt, inte minst genom det romantiska mode som blommar för fullt, både i inrednings- och modevärlden. Och visst är populariteten välförtjänt, för hur kan man annars med enkla medel åstadkomma så flärdfulla broderier?<br /><br />Med lite träning kan du snart brodera sidenblommor på blusar, hattar, skor och mycket annat. Men först, följ med här och lär dig grunderna.

Lite om sidenbandsbroderiets historia:

Sidenbandsbroderi sägs komma från Frankrike, där man under renässansen tog över bandtillverkning från Italien. Adeln stoltserade med vackra klänningar och västar dekorerade med utsökta broderier i sidenband. Därefter spred sig tekniken till England och övriga Europa, även till Sverige och det svenska hovet.

Populariteten har gått i vågor genom tiderna men under den viktorianska eran på 1800-talet var bandbroderi särskilt populärt. Överdådiga inredningar dekorerades med sidenblommor i alla formationer.

Blommor i olika varianter, i synnerhet rosor, har alltid hört till favoritmotiven, eftersom bandens struktur och den bidragande reliefeffekten för tankarna till riktiga blommor och blad. Stygnen som används är de traditionella som: raka stygn, plattsömsstygn, kedjestygn och stjälkstygn. Istället för siden kan man numera använda sig av konstmaterial som är mer lättskött men i övrigt påminner om förlagan.Brodera romantisk brosch


Här hittar du ett mönster på en romantisk brosch som du kan använda för att prova dina nya kunskaper.Här hittar du beskrivningen >>
AnnonsSjalen för balen


Här hittar du ett mönster på en sjal med sidenbroderi som du kan använda för att prova dina nya kunskaper.Här hittar du beskrivningen >>Detta behövs när du ska brodera med band

Band
Det finns band i flera olika kvaliteter liksom det finns många olika bredder. De vanligaste materialen är sidenband och azlonband. De påminner väldigt mycket om varandra förutom att siden är en naturprodukt och kräver mer skötsel. Andra kvaliteter är organza, satin, polyester, rayon och sammet. Det är viktigt att banden är tunna och följsamma. Tänk på att vanliga dekorband i satin från varuhusen i regel är alltför kraftiga för att resultatet ska bli lyckat.

Tyg

Man kan brodera i princip på vilket tyg som helst, bara man anpassar nålen och bandets bredd till tyget man ska brodera på.

Nål
Spetsig tapisserinål används till täta tyger och trubbig tapisserinål har man till glesa tyger. Vanligtvis används nål nr 20.

Rispapper
Tunt rispapper är ett mycket praktiskt hjälpmedel. Man ritar av motivet på papperet och syr sedan genom både papper och tyg.

Sybåge  (ej i bild)
För att få ett jämnt resultat är en sybåge att rekommendera. Du hittar den i välsorterade brodeributiker. Ett alternativ är att spänna fast väven i en vanlig flexiram.

 

Här hittar du material

Fråga i din handarbets-/hobbyaffär eller sök via internet.Så här börjar och avslutar du broderiet

1. För över mönstret
Rita av mönstret på rispapperet och nåla fast det på tyget där du vill ha broderiet. Spänn fast i sybåge och du är klar att börja.

2. Trä nålen

För att bandet inte ska glida låser man bandet i nålsögat så här: Stick in nålens spets i bandet, 1 cm från änden som du just trätt in i nålsögat. Dra i den långa bandänden så att låsningen löper upp till nålsögat. Tänk på att arbeta med korta längder, ca 30 cm, så att bandet inte blir luggslitet. Oroa dig inte om en nål gör ett stort hål — bandet kommer att vikas upp och täcka det.


3. Slå en knut att fästa bandet med
Stick in nålen 1 cm från kanten på den långa bandänden och en ytterligare gång, 1 cm upp på bandet. Dra igenom nålen och för knuten utmed bandet till bandslutet.
4. Brodera
Använd dig av stygnbeskrivningarna och följ mönstret. Du ska alltså sy igenom både väv och rispapper samtidigt.

5. Fäst bandet
Trä bandet under några av banden på avigsidan. Eftersom bandbroderier inte är lika vackra på avigsidan kan de ibland behöva fodras.

6. Ta bort rispapperet
Lägg broderiet på ett plant underlag. Tryck med fingrarna över broderiet och dra försiktigt sönder rispapperet. Det är viktigt att allt papper tas bort, även under stygnen. Ta hjälp av en pincett eller stoppnål för att få bort det sista.

7. Vårda ditt broderi
Maskintvätt 60 grader gäller för azlonband och andra konstsidenband. Handtvätt rekommenderas för sidenbanden. Torka gärna broderiet med hjälp av en hårfön, speciellt om stygnen är stora och sydda med breda band. Tänk på att aldrig stryka direkt på broderiet utan runt det, helst från baksidan med en frottéhandduk över.

 

Text: Katarina Gustafsson-Dock
Foto: Jan Tennek
Publicerad: 2007-01-01

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, egen blogg, eget fotoalbum och mycket mer