Experten: Så fixar du en lättskött trädgård – 15 tips

Här är genvägarna som minskar arbetsbördan i trädgården! Ta hjälp av våra smarta knep och få mer tid över till njutning och avslappning.

Att ha en trädgård innebär en hel del arbete. De flesta trädgårdssysslor är roliga, ett kärt nöje som dessutom är en trevlig form av vardagsmotion som ger dig ordentliga nypor av frisk luft. Men även om trädgårdsarbetet ger många fördelar ska det helst inte kännas ansträngande eller jobbigt.

Man måste även få tid att njuta av allt det härliga som trädgårdslivet har att erbjuda. Så för att spara lite på arbetsinsatserna finns det en del genvägar att ta för att få en vacker men ändå lättskött trädgård.

Experten: Så fixar du en lättskött trädgård – 15 tips
Fyll tomma ytor med blommor för att mota bort ogräs.

1. Skaffa vattentunnor

Placera gärna ut tunnor som regnuppsamlare här och var i trädgården, gärna i nära ­anslutning till platser som ­behöver vattnas lite extra. Förutom att du tar vara på regnvattnet slipper du gå så långt med vattenkannan.

2. Avgränsa gräset

Avgränsa rabatten från gräs­mattan för att undvika att gräset letar sig in i rabattens växtlighet. Kantstöd i sten eller stål håller ­under mycket lång tid och är en klok investering för att underlätta och spara tid i trädgårdsarbetet.

3. Välj stabila perenner

Satsa på långlivade och stabila perenner som håller sig fina ­under många år utan att de ­behöver delas eller bytas ut. ­Använd dig också i huvudsak av perenner som inte är i behov av att bindas upp. För den riktigt lättskötta perennrabatten kan det planteras många växter av samma sort, gärna marktäckare som effektivt bäddar in jorden och ger ogräset mindre chans att kika fram.

Experten: Så fixar du en lättskött trädgård – 15 tips
Avgränsa rabatten med kanstöd för att underlätta trädgårdsarbetet.

4. Lämna inga ytor tomma

Tomma ytor i trädgården kan snabbt fyllas med ogräs om man inte är förutseende och planterar något där. Ett enkelt och snabbt sätt är att fylla ut dessa ytor genom att så snabbväxande sommarblommor. ­Förutom att det piffar upp en outnyttjad yta blommar de ­ettåriga blommorna generöst mot lite omsorg i utbyte.

5. Gå ronder och kolla läget

Ha som vana att gå regelbundna rundor i trädgården för att se efter att alla växter mår bra. Tidiga insatser för att förhindra och stoppa ­sjukdomar och skadedjur gör det lättare att få bukt med eventuella angrepp.

6. Välj rätt sorts lökar

En del lökar, exempelvis tulpan, är en smula krångliga och kräver att man lägger ner en del skötsel för att de ska blomma om. Då är det bättre att satsa på ­olika sorter av narcisser, scilla eller krokus som blommar år efter år och gärna sprider sig utan någon som helst skötsel.

Experten: Så fixar du en lättskött trädgård – 15 tips
Välj blommor som kräver minimal skötsel och blommar år efter år.

7. Städa inte så noggrant

Om du låter det vara lite ostädat får du ofta välkomna nyttodjur till din täppa. Genom att låta trädgårdens utkanter vara lite vildvuxna och låta kvistar och grenar ligga kvar kan du ge skydd och boplatser till trädgårdens små nyttodjur.

8. Jobba tillsammans med naturen

Ta en titt på trädgårdens natur, vilket läge täppan har och vilka växter som verkar trivas. Har man exempelvis en skogstomt är det bättre att förstärka den naturen istället för att försöka göra om den till något helt annat. Genom att samarbeta med din trädgård sparar du åtskilligt med tid. Dessutom brukar de trädgårdar som får leva i sitt rätta element bli de vackraste.

9. Låt maskarna göra jobbet

Maskarna är ett värdefullt djur i trädgården som gör ett riktigt grovjobb utan att vi ser deras idoga arbete. Deras uppgift ­under marken är att omvandla organiskt material till jord, vilket är otroligt viktigt för vår trädgårds välmående. Förutom att de tillverkar en fantastisk jord så gräver de också gångar i jorden, vilket gör jorden luftig och du behöver inte gräva i dina land – maskarna gör jobbet åt dig!

Experten: Så fixar du en lättskött trädgård – 15 tips
Att odla i pallkrage är enkelt och bekvämt.

10. Odla i pallkrage

Att odla i pallkrage är ett enklare alternativ till odling. Med flera pallkragar ­staplade på varandra blir det ännu mer bekvämt eftersom du inte behöver huka dig när du ska så, rensa och skörda. Ha gärna din odling täckt med en fiberduk några veckor efter sådd. På så vis ­skapar du ett gott klimat och de små plantorna får ett försprång innan fröogräset hittar dit. Med en bra markduk och sedan ett tjockt lager singel runt om pallkragarna blir det också mer lättrensat.

11. Satsa på förarbetet

Ett noggrant förarbete lönar sig i längden. Oavsett om du ska anlägga en ny rabatt eller ett trädgårdsland eller plantera ett träd eller en buske så är det viktigt med rätt förutsättningar för att det ska bli ett bra resultat. Se till att det är helt ogräsfritt där du ska plantera och att växten får en bra jord och ett läge där den kommer att trivas. Att inte ta genvägar i början gör att du sparar tid och arbete längre fram.

12. Låt löven bli mull

Höststäda inte så noggrant. Trädgården behöver inte vara helt fri från höstlöv, utan lämna kvar en del på gräsmattan. De kommer att ligga där och förmultna något, för att sedan klippas sönder under vårens första gräsklippning och bli till värdefulla mullämnen för gräsmattan. Tjocka, läderartade löv är däremot inte bra för gräsmattan. Dessa kan du istället kratta ihop och lägga under buskar eller i trädgårdslandet. Där kommer de att göra jorden lucker och mer lättjobbad.

Experten: Så fixar du en lättskött trädgård – 15 tips
Täck marken med duk för att slippa rensa bland grödorna.

13. Låt buskarna blomma

Buskar är mer lättskötta än ­rabatter med perenner eller sommarblommor. Så för dig som vill ha blommor men lägga mindre tid på skötsel är olika blommande buskar ett bra ­alternativ. Plantera gärna olika sorter som blommar vid olika tidpunkter så att du kan njuta av buskaget längre. Välj också gärna sorter som inte behöver beskäras så ofta för att spara ­ytterligare arbete.

14. Hjälp pollineringen på traven

Vill man ha en riklig tomatskörd är det viktigt att ­hjälpa pollineringen på ­traven. Det gör man genom att lätt skaka plantan och sedan dutta med en liten pensel eller tops på varje blomma. Vill man förenkla jobbet kan man satsa på att locka pollinatörer till tomatplantorna – de delar med glädje jobbet med dig. Genom att plantera nektarrika blommor i närheten av dina tomater blir de flitiga flygarna frestade och du får värdefull hjälp med pollineringen.

15. Täck med duk

Hör du till dem som riktigt avskyr att rensa men gärna vill odla? Då kan du täcka marken med en duk och bara klippa hål precis där grödorna ska växa. På så vis kan fröogräset inte leta sig ner i jorden och rotogräset kan inte ta sig upp ur jorden. Detta ­passar speciellt bra när man ska odla snabbväxande kulturer som sallad.

Scroll to Top