Möt Hemmets Journals nya hälsokostexpert!

I snart 30 år har Lotta Friberg arbetat som hälsorådgivare och hon tycker fortfarande att det är lika tillfredsställande. Nu kommer hon även att svara på läsarfrågor i Hemmets Journal om kosttillskott och naturläkemedel.

Hej Lotta! Välkommen till Hemmets Journal. Berätta lite om dig själv.
– Tack! Jag har i hela mitt liv, sedan jag var 15 år, haft ett brinnande intresse för hälsobranschen. Redan som tonåring köpte jag tidningen Hälsa. Många år senare, efter att ha varit i hotellbranschen, bestämde jag mig för att byta jobb och börja arbeta med hälsa på heltid. Jag utbildade mig till hälsorådgivare och sedan pluggade jag ytterligare ett år och blev certifierad.

Lotta Friberg

Ålder: 62 år.
Familj: Fyra vuxna barn samt tre barnbarn. Särbo.
Bor: I Stockholm och på Gotland.
Gör: Auktoriserad hälsorådgivare och utbildad i hårmineralanalys.
Aktuell som: Ny expert i Hemmets Journal.

– 1994 sökte jag och fick jobb i hälsokostaffären Tant Grön på Gotland. Efter 15 år köpte jag butiken och drev den i egen regi under tio år. Jag sålde den för ett år sedan. Under åren har jag gått många utbildningar i Sverige, Europa och USA. Det är roligt och tillfredsställande att kunna hjälpa människor!

Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få?
– Jag får många frågor som handlar om magproblem. Många är förstoppade och har av olika skäl ont i magen. Andra frågar om värk i leder och om artros. PMS och klimakterieproblem är andra vanliga ämnen. Numera är det många som undrar vad de kan göra åt stressrelaterade problem och sömnsvårigheter.

– En stor grupp människor frågar också om kost och vad man ska äta. Många tror att de äter bra och hälsosamt men gör inte alltid det. Man inser inte att vanlig mat inte innehåller särskilt mycket annan näring än kolhydrater.

Vilka är dina bästa hälsotips?
– Först och främst att se till så att man får i sig tillräckligt med C- och D-vitamin, inte minst i dessa influensatider. Det är viktigt att äta mat som innehåller näring i form av vitaminer och mineraler, helst ekologiskt framställd eftersom den är mer näringstät. Satsa på mycket grönsaker, fisk, ägg och kött. Jag brukar rekommendera att dra ner på de snabba kolhydraterna och inte äta för mycket pasta, bröd och potatis, som snabbt höjer blodsockret.

– Och så är det viktigt att vara ute i naturen så ofta man kan. Det är otroligt välgörande för både kropp och själ. Själv älskar jag att vara ute i trädgården och odla mina egna grönsaker. En dag vill jag bli självförsörjande!

Har du någon favoritprodukt som du använder själv?
– Ja, ett musselextrakt som heter Glyc och som bland annat innehåller kollagen. Kollagen är ett kroppseget ämne som hjälper till att bygga upp strukturen i till exempel brosk och leder. Jag har nämligen problem med ett knä, men så länge jag använder den här produkten verkar det som om jag inte behöver byta knäled.

Vad är skillnaden?

Naturläkemedel
En registrerad produkt, godkänd av Läkemedelsverket. De aktiva beståndsdelarna har ett naturligt ursprung och baseras till exempel på en djurdel (till exempel fiskolja), en bakteriekultur (till exempel mjölksyrebakterier), ett mineral eller ett salt. Kraven som ställs på naturläkemedel är lägre än på vanliga läkemedel och klassificeringen kan istället för forskning baseras på till exempel erfarenhet och långvarig tradition.

Kosttillskott
Ett koncentrerat tillskott av näringsämnen, till exempel vitaminer, mineraler, örter, alger, fettsyror och fibrer. Produkterna klassas inte som läkemedel. Istället är det Livsmedelsverket som har tillsynen.

Hälsokost
Hälsosam mat som anses göra gott, till exempel tomater för att de innehåller antioxidanten lykopen som skyddar kroppens celler och vävnader från skador.

Scroll to Top