Riskerar jag framfall vid träning?

I en tidningsartikel för en tid sedan läste jag om träning på gym och att motionera på egen hand. Den personlige tränaren framhöll flera gånger...

I en tidningsartikel för en tid sedan läste jag om träning på gym och att motionera på egen hand. Den personlige tränaren framhöll flera gånger hur viktigt det var för kvinnor som passerat klimakteriet att inte påbörja någon träning förrän de lärt sig att knipa och stärka bäckenbotten. Något hon kallade Core var viktigt, men jag förstod inte vad som avsågs.

Är det stor risk för framfall om man springer, tränar lite styrkelyft och cyklar på motionscykel. Jag vet att man inte ska hoppa om man inte är vältränad. Kan man själv kolla om man kniper ofta och länge nog för att ha en stark bäckenbotten?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Även om det ligger en hel del sanning i vad den personlige tränaren framhöll i artikeln skulle det vara väldigt tråkigt om du avstod från träning på grund av rädsla för att få ett framfall! Lätt träning ökar inte alls risken för framfall.

Långvarig och tung fysisk anstängning som så klart kan handla om rörelser man utför både på arbetet och på fritiden kan efter många år bidra till framfall. Man får dock inte glömma att den allra starkaste riskfaktorn för att få ett framfall är en medfödd svaghet i stödjevävnaderna och i lite mindre utsträckning upprepade vaginala förlossningar och övervikt.

Självklart är det viktigt för alla kvinnor att försöka hitta sin bäckenbottenmuskulatur och träna upp denna. Om man inte klarar av att knipa utan i stället krystar ut sin bäckenbotten vid anstängning ökar risken för både framfall och urinläckage även utan någon som helst fysisk anstängning men så klart mer om man har tung sådan.

Core är en träningsform där man jobbar med att hitta muskulaturen i bålen och denna är förstås bra om man har problem med svag bäckenbottenmuskulatur.

Om du vill undersöka din bäckenbotten själv kan du lägga dig på rygg i sängen, böj benen och för in två fingrar i slidan. Sedan börjar du med att försiktigt knipa ihop ringmuskeln runt ändtarmen, som om du håller emot gaser. Sedan fortsätter du att knipa framåt runt slidan och urinrörsmynningen. Du kan då med dina fingrar känna att muskelplattan lyfts framåt-uppåt inne i kroppen.

Är du tveksam på om du hittat rätt kan du vända dig till din barnmorska och be henne om hjälp. En del barnmorskor jobbar själva med undersökningar av och hjälp med behandling för svag bäckenbotten. Annars kan hon säkert hjälpa dig med tips på vem du kan vända dig till. Man kan också fråga på sin vårdcentral om det finns någon sjukgymnast som jobbar med bäckenbottenträning.

Men viktigast av allt: Börja träna oberoende av hur din bäckenbotten är!

Scroll to Top