När kan man få utslag på ett graviditetstest?

Jag fick positivt svar på mina tester tio dagar efter ägglossning, både i morgonurin och i urin från hela dagen.   På Clearblue stod det...

Jag fick positivt svar på mina tester tio dagar efter ägglossning, både i morgonurin och i urin från hela dagen.

 

På Clearblue stod det gravid 1-2. Är det vanligt? Kan man testa positivt redan 6-7 dagar efter ägglossningen?

 

Om man har gjort två ultraljud i olika veckor av graviditeten som säger samma förlossningsdatum, är det då troligt att man får samma datum på rutinultraljudet? Om inte, vad beror det då på?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Man kan som tidigast få ett positivt graviditetstest på urin 10-12 dagar efter ägglossning. Men oftast dröjer det ytterligare 5-7 dagar innan testet blir positivt. Med blodprov kan man upptäcka en tidig graviditet redan 6 dagar efter ägglossning men så tidigt går det inte att få utslag på ett vanligt graviditetstest på urin.

 

Du undrar om ultraljud i tidig graviditet är tillförlitliga vad beträffar graviditetslängd. Det beror lite på varför man gjort undersökningen. Om man kommer till ultraljud specifikt för datering och dessutom gör undersökningen vid två olika tillfällen som du har gjort, så förutsätter jag att man har lagt sig vinn om att göra en så korrekt mätning av fostret som möjligt och då brukar man säga att man har en träffsäkerhet som inte slår på mer än en vecka.

 

Men oftast gör man ultraljud i tidig graviditet på grund av blödningar och då är fokus på att utesluta missfall, konstatera att fostret lever, det vill säga att man kan se tydliga hjärtpulsationer. I det läget brukar man samtidigt göra en snabb mätning av fostrets storlek så man får en ungefärlig uppfattning om graviditetslängden men man fingranskar inte på samma sätt. Detta är dessutom oftast undersökningar som sker på jourtid av en jourläkare som har fullt upp.

 

Har man två ultraljud i tidig graviditet som båda pekar på samma förlossningsdag bör man inte bli flyttad mer än 1-2 veckor i samband med rutinultraljudet. Om graviditetslängden vid rutinultraljudet avviker mer än två veckor från det man fått i tidig graviditet brukar man göra ett nytt ultraljud två veckor senare för att se om fostret växer i normal takt.

 

Om det visar sig att fostret inte växer då heller beror detta antingen på att det är något problem med moderkakan som gör att den inte levererar tillräckligt med näring till fostret eller så måste man misstänka att det är något problem hos själva fostret som orsakar dålig tillväxt. Detta är förstås allvarligt och föranleder en noggrann utredning.

Scroll to Top