Kan jag smittas av viruset igen?

Jag är en tjej på 24 år som har fått veta att jag har cellförändringar i livmodertappen. Jag tror att jag kommer att genomgå konisering...

Jag är en tjej på 24 år som har fått veta att jag har cellförändringar i livmodertappen. Jag tror att jag kommer att genomgå konisering och då är min fråga följande: Efter att jag har genomgått behandlingen och om cellförändringarna inte skulle komma tillbaka igen vid nästa cellprovstagning kan man då åter smittas av HPV-viruset och igen riskera att få cellförändringar? Alltså kan man smittas av viruset igen?

Kan jag då vaccinera mig för att minska risken? Ska man då vara extra försiktig och alltid skydda sig vid samlag?( även om det inte ger ett 100-procentigt skydd?). Blir man inte immun mot viruset om man redan har haft det tidigare?

Med vänlig hälsning, en orolig tjej med många funderingar.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det finns över 100 olika typer av Humant Papillom Virus som också förkortas HPV. En del förorsakar hand- och fotvårtor, andra ger vårtor i underlivet, kondylom. En del fäster på livmodertappen och bidrar till cellförändringar. Det är bara 13 av alla HPV-typerna som bidrar till utveckling av cancer i underlivet. De HPV-typer som orsakar cancer brukar inte ge vårtor.

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen. Viruset är så vanligt att de flesta sexuellt aktiva någon gång haft HPV.

De flesta läker ut sin infektion inom några månader till år och är sedan immuna mot just den HPV-typen de haft men kan sedan smittas av andra.

Vissa kvinnor läker inte ut sin HPV-infektion och om då denna beror på någon av de 13 farliga virustyperna är risken stor för att infektionen ska utvecklas till cancer.

Går man regelbundet på sina cellprovskontroller har man gott om tid att upptäcka och behandla eventuella cellförändringar innan de utvecklats till cancer då detta tar lång tid.

Vaccination mot HPV ger skydd mot virustyperna nr 16 och 18 som är de vanligaste vid livmoderhalscancer. Det finns idag inget vaccin som skyddar mot samtliga 13 farliga HPV-typer.

Så för att återgå till dina frågor:

Om du vid efterkontrollen efter din konisering är fri från både cellförändringar och HPV kan du i framtiden på nytt smittas av de HPV-typer som du inte redan haft och är immun mot.

Kondom skyddar bra mot HPV men inte till 100 procent. Vid tillfälliga förhållande fungerar det bra men har man en långvarig relation brukar viruset överföras ändå vid något tillfälle.

Vaccination är mycket bra om man får den innan man blir smittad. Du vet ju inte om du har haft och är immun mot de två i vaccinet ingående HPV-typerna. Det är inte farligt att vaccinera sig om man redan haft nr 16 och 18, bara bortkastade pengar. Man är ju redan skyddad mot dem genom sin egen immunitet!

För fullständighetens skull ska nämnas att det vaccin man idag erbjuder kostnadsfritt till unga flickor i skolan inte bara skyddar mot HPV nr 16 och 18 utan också mot nr 6 och 11 som inte ger cancer men som är de vanligaste virustyperna som ger kondylom, vårtor i underlivet.

Sammantaget skulle jag vilja säga; HPV är vanligt och för det mest ofarligt. Använd kondom vid tillfälliga sexuella kontakter och gå på dina cellprovskontroller så undviker du till nästan 100 procent att drabbas av livmoderhalscancer.

Problemet med ökad kunskap är ofta också oro! Men om man vänder på det och tänker att du istället för orolig ska vara glad att du vet allt detta och kan skydda dig mot cancer! I många delar av världen vet kvinnor inget om HPV och det finns ingen screeningverksamhet med regelbundna cellprovskontroller. I dessa länder är livmoderhalscancer en av de vanligaste orsakerna till att unga kvinnor dör i cancer!

Scroll to Top