Jag oroar mig så för framfallsoperationen!

  Du har tidigare tagit upp framfallsbesvär men de kvinnorna som frågade hade inga större besvär. Det har jag!  Jag fick livmodern borttagen på grund...

 

Du har tidigare tagit upp framfallsbesvär men de kvinnorna som frågade hade inga större besvär. Det har jag!

 Jag fick livmodern borttagen på grund av myom när jag var 50 år. Tolv år senare opererades jag för ändtarmsframfall. Detta har sedan ett par år åter besvärat mig. Nu är det som ett halvt hönsägg som hänger utanför slidan och ibland är det svårt att kissa.

 Jag har varit hos gynekologen och läkaren förklarade hur han kan operera mig. Men när jag nu funderar hemma, så blir jag lite orolig. Eftersom det är bakre slidväggen finns det inte mycket att fästa i, sade läkaren. Därför måste man göra ett snitt i buken och via det lägga in ett nät för att fästa upp tarmen (om jag fattat det korrekt).

 Brukar det bli bra resultat? Hur ska det bli de första dagarna med kiss och avföring? Dessutom har jag ju ett sår på buken. Jag oroar mig för infektion!

 Snälla, svara om du har erfarenhet av en sådan operation. Jag är ju ingen ungdom längre.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag förmodar att det var ett framfall av bakre slidväggen du fick opererat för tolv år sedan och att du nu har fått tillbaks detta igen.

 Framfall av bakre slidväggen kan ge besvär i form av en obehagskänsla i slidmynningen där det buktar fram, beskrivs ofta som en tyngdkänsla. Avföringen kan ibland haka upp sig i så att man måste trycka på framfallet för att få ut avföringen.

 Däremot ger ett framfall av bakre slidväggen inga besvär med vattenkastningen så ditt problem med att kissa måste bero på något annat. Har du kanske ett framfall även av främre slidväggen där blåsan och urinröret sitter? Eftersom du tidigare fått livmodern borttagen skulle det också kunna vara själva slidtoppen som ramlat ner och buktar ut genom slidöppningen.

 Får man tillbaks ett framfall efter att tidigare ha gjort en framfalloperation betyder det att man har svaga stödjevävnader och för att få det hela att hålla måste man lägga in ett nät som håller vävnaderna på plats. Man kan både lägga in nätet via ett litet snitt i bukhålan eller så kan man lägga in det via slidan.

 Det är helt rätt att det finns en ökad risk för infektion när man lägger in främmande material i kroppen. Den risken måste man förstås väga mot de besvär man har när man ska bestämma sig för om man vill göra en operation.

 Det brukar inte vara några större problem med avföring eller vattenkastning dagarna efter en operation med nät. Man brukar heller inte ha svåra smärtor. Chansen är stor att du ska bli nöjd med resultatet. De flesta blir av med sina symptom efter en sådan operation och det är trots allt sällsynt att det inträffar komplikationer som infektion.

 Men som alltid då man ska bestämma sig för en operation är det bara du som kan avgöra hur stora besvär du tycker att du har och om du vill ta den lilla risk det är med en operation för att få möjlighet att bli av med problemen!

Scroll to Top