Hur behandlas hyperplasi bäst?

Jag har drabbats av hyperplasi i livmodern. Har fått två förslag av två gynekologer om hur jag ska behandla mig.  Gynekolog 1 rekommenderar progesteronbehandling 10-14...

Jag har drabbats av hyperplasi i livmodern. Har fått två förslag av två gynekologer om hur jag ska behandla mig.

 Gynekolog 1 rekommenderar progesteronbehandling 10-14 dagar per månad i tre månader, ny kontroll efter tre månader och insättning av hormonspiral efter tre månader om hyperplasin är borta. Gynekolog 2 tycker inte jag ska ha progesteronbehandling eftersom mensen är regelbunden utan istället insättning av hormonspiral.

 Jag blir förvirrad av två olika svar. Vad anser du är bäst behandling?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag förmodar att du sökte din gynekolog på grund av rikliga blödningar och då man såg en tjock slemhinna i livmodern på ultraljud togs ett vävnadsprov från livmoderhåligheten vilket visade hyperplasi, det vill säga förtjockad slemhinna.

 Detta är en mycket vanlig situation. Kvinnor över 40 år får lätt en förtjockad slemhinna i livmodern beroende på att hormonbalansen ser annorlunda ut under åren innan klimakteriet.

 Man brukar erbjuda behandling med gulkroppshormoner (kan också kallas progesteron eller gestagen). Behandlingen syftar till att tunna ut slemhinnan i livmodern och på så sätt minska blödningarna men också förebygga att det ska bildas cellförändringar i den förtjockade slemhinnan.

 Gulkroppshormoner kan ges som tabletter under 2-3 veckor per månad men man kan också sätta in en hormonspiral som innehåller en låg dos gulkroppshormon och som brukar fungera bra.

 Det är faktiskt två likvärdiga alternativ till behandling. Fördelen med alternativ 1 är att man först tunnar ut slemhinnan med tabletter och sedan gör en ny kontroll innan man bestämmer sig för att sätta in hormonspiralen som ju både kostar pengar och innebär ett visst obehag i samband med insättningen.

 Fördelen med alternativ 2 är att man slipper en extra kontroll. Fungerar hormonspiralen bra, det vill säga att blödningarna minskar drastiskt, är allt frid och fröjd men om blödningarna fortsätter vara rikliga måste man ta ut spiralen för att ta ett nytt vävnadsprov från livmoderhåligheten.

 Vilken väg du än väljer innebär det att man på något sätt bör både behandla och vid behov kontrollera din hyperplasi.

Scroll to Top