Finns det ett manligt klimakterium?

Är det bara kvinnor som kommer in i klimakteriet? Inte män? Jag jobbar på med vallningar och svettningar och kastar av mig täcket på nätterna....

Är det bara kvinnor som kommer in i klimakteriet? Inte män? Jag jobbar på med vallningar och svettningar och kastar av mig täcket på nätterna. Öppnar fönstren på vid gavel mitt i vintern! Min man skrattar åt det hela. Har han inget liknande att se fram emot?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är tveksamt om man kan prata om ett manligt klimakterium.

Det som kallas klimakterium hos kvinnor beror på att äggstockarna runt 50-årsåldern slutar producera östrogen. Menstruationerna upphör och under de kommande fem åren sjunker kvinnans östrogennivåer successivt för att sedan under resten av livet ligga på en konstant låg nivå. Detta är lika för alla, samma förändring sker hos alla kvinnor.

Klimakteriella symptom hos kvinnor är sådana som kan kopplas direkt till sjunkande östrogener och är framför allt vallningar, svettningar och torra slemhinnor i underlivet.

Ett manligt klimakterium skulle då handla om sjunkande testosteronnivåer och symptom som beror på detta. Det har dock visat sig att 80 procent av friska män i stort sett bibehåller samma testosteronnivåer hela livet från puberteten och framåt. 20 procent av friska män har successivt sjunkande testosteroner från 45 års ålder och kan med tiden drabbas av symptom som är kopplade till låga testosteroner som trötthet, muskelsvaghet, ökad fettmassa, minskad skelettmassa och impotens. De flesta av dessa problem beror dock oftare på sjukdom eller normala åldersförändringar än på sjunkande hormoner.

Den lilla gruppen män med låga testosteronnivåer kan ha god effekt av testosteronbehandling medan den stora gruppen män med samma symptom men med normala testosteronnivåer inte har någon som helst effekt av ett testosterontillskott. Det därför väldigt viktigt att alltid ställa diagnos och säkert konstatera testosteronbrist innan man inleder en behandling med testosteron.

Eftersom det är så stora skillnader på hormonförändringarna som sker hos kvinnor och hos män runt och efter 50-årsåldern har man inte tyckt att manligt klimakterium är en korrekt term varför man undviker att använda denna.

Som jag nämnde innan är ju trots allt de flesta symtom hos mannen beroende på tilltagande ålder och inte hormonbrist. Många helt friska män med normala testosteronnivåer drabbas också på ålderns höst av förändringar i kroppstemperaturtermostaten som sitter i hypotalamus i hjärnan, varför de kan få liknande symptom som kvinnor med vallningar, svettningar och nedsatt tolerans för både värme och kyla.

Så vem vet – kanske din man också kommer att drabbas av svettningar?

Scroll to Top