Varför ska jag undvika jordgubbar?

Jag undrar varför man inte ska äta jordgubbar när man äter Waran. Är det något mer som man bör undvika? Doktor Lennart Skoog svarar: Waran...

Jag undrar varför man inte ska äta jordgubbar när man äter Waran. Är det något mer som man bör undvika?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Waran är en blodförtunnande medicin som minskar risken att drabbas av blodpropp.

Även om jordgubbssäsongen nu är över så kan man ju få tag på jordgubbar från andra håll i världen i våra livsmedelsbutiker. Jordgubbar innehåller mycket K-vitamin som motverkar den blodförtunnande effekten som man önskar av medicinen. Blodet blir alltså tjockare och stelnar lättare och därmed ökar risken för blodpropp.

K-vitamin finns i många andra grönsaker och här är de matprodukter förutom jordgubbar som man också bör undvika eller i varje fall äta mycket lite av om man medicinerar med Waran: Broccoli, gröna bönor, brysselkål, grönkål, surkål, persilja, huvudsallad, sojabönor, sparris, spenat, tomat, gröna ärter, avokado, morot. I övrigt finns K-vitamin i lever, vetekli, vetegroddar, smör och honung.

Om man gärna vill äta någon av dessa produkter är det viktigt att man äter dem varje dag så att effekten på blodets levringsförmåga blir lika från dag till dag och därmed är det möjligt att ordinera vilken dos du behöver av Waran trots att du äter livsmedel som innehåller K-vitamin.

Scroll to Top