Varför får inte mamma vaccin mot bältros?

Jag undrar varför inte vaccinet mot bältros finns att få på min vårdcentral. Jag vill gärna få det. Har en mamma som haft bältros två...

Jag undrar varför inte vaccinet mot bältros finns att få på min vårdcentral. Jag vill gärna få det. Har en mamma som haft bältros två gånger och hon har det jättejobbigt med smärta nu.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Ett äldre namn för bältros är helveteseld vilket är mer beskrivande för sjukdomen, som är en virussjukdom. Man räknar med att en av fyra personer kommer att drabbas av bältros under sin livstid. Man kan bara få bältros om man tidigare har haft vattkoppor. Har man bältros kan man inte smitta någon annan med bältros.

 

Vaccinet som du frågar om heter Zostavax och kan ges först från 50 års ålder. Om det är så att du är född 1962 så går det alltså att ge dig vaccinet. Det är en spruta som ges på samma sätt som de flesta andra vacciner. Just nu diskuteras hur stor skyddseffekt vaccinet har. Man räknar med att risken att få bältros minskar till hälften och för den som ändå får bältros minskar risken ytterligare att få besvärliga smärtor efteråt, vilket din mamma tyvärr råkat ut för. Hur länge vaccinet verkar är för närvarande oklart, men man räknar med ungefär tio år. Det finns för liten erfarenhet i nuläget för att veta om man efter tio år ska rekommendera en ny vaccination och om det är så att effekten av vaccinet naturligt minskar då man blir äldre. Man får därför vänta och se resultatet av kommande undersökningar.

 

Vaccinet kan ges på alla vårdcentraler och vaccinationskliniker, men har inte kunnat levereras till Sverige förrän i september 2013. Det kan vara anledningen till att din vårdcentral inte kunnat erbjuda vaccinet. Man har nu beslutat att vaccinet inte ska ingå i läkemedelsförmånen vilket innebär att du måste betala för det själv. Priset är cirka 1 300 kronor för en vaccindos.

Scroll to Top