Vad kan man göra åt förändringar i gula fläcken?

Jag har en väninna som har stora problem med gula fläcken i båda ögonen. Nu är jag också orolig då jag bad om remiss till...

Jag har en väninna som har stora problem med gula fläcken i båda ögonen. Nu är jag också orolig då jag bad om remiss till ögonläkare och fick besked att det är något med min gula fläck och att det kan bli värre, men inte allvarligt just nu. Är 70 år och frisk för övrigt. Tar inga mediciner, utom mot högt blodtryck. Är det kört för mig? Måste väl finnas något att göra?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Förändringar i gula fläcken är den allra vanligaste orsaken till stark synnedsättning och blindhet hos medelålders och särskilt hos äldre människor. Det är i gula fläcken på näthinnan som vi kan se skarpt och det är den som drabbas. Det uppskattas att en halv miljon svenskar i varierande grad lider av detta. Det finns två olika sorters gula fläcken-sjuka och de har olika sätt att utvecklas med tiden.

 

Den så kallat “torra” typen, som är den vanligaste, utvecklas långsamt över flera år och man märker inte själv några besvär förrän kraftiga förändringar föreligger. Då upplever man framför allt svårigheter att se på nära håll när det krävs stor synskärpa, särskilt om bakgrundsljuset är dåligt. Det brukar även vara svårigheter att se anletsdrag.

 

Den mindre vanliga “våta” typen, är allvarligare och utvecklas snabbare än den “torra”. Ibland kan den vanligare “torra” typen med tiden övergå till den “våta” typen. Orsaken är att det uppstår blödningar och svullnad i gula fläcken. Vanliga symtom då är att raka linjer ses krokiga och därför förvrängs synintrycket. Det är viktigt att poängtera att gula fläcken-sjukan inte i något fall leder till total blindhet utan patienten får alltid behålla ledsynen. Vid den våta typen finns det särskilda läkemedel som kan användas för att stabilisera och ibland förbättra tillståndet.

 

Förutom ärftlighet och ålder så finns det vissa faktorer som ökar risken för gula fläcken sjukan. För den som röker gäller totalt rökstopp. Man ska använda solglasögon med bra UV-ljus skydd utomhus. Sådana finns hos optiker eller välsorterade glasögonbutiker. Om man har högt blodtryck, höga blodfetter eller diabetes är det viktigt att vara så välbehandlad som möjligt då det annars tycks öka risken för allvarligare synnedsättning.

 

Det finns flera undersökningar som visar att högt intag av omega-3-fetter tillsammans med vitamin C, E, zink och selen minskar risken för gula fläcken-sjukan. Sannolikt är det så att dessa ämnen minskar risken för skadliga fria radikaler som utgör en viktig orsak till gula fläcken sjuka.

 

Ett högt intag av frukt och grönt, särskilt spenat och grönkål som är rika på antioxidanterna lutein och zeaxantin, tycks bromsa upp utvecklingen av sjukdomen. I en undersökning fick personer med gula fläcken-sjukan rådet att äta spenat eller grönkål tre gånger i veckan eller att inte göra detta. Efter ett år kontrollerades deltagarna. För dem som fått rådet att inte äta dessa hade sjukdomen blivit värre. För dem som fått rådet att äta spenat eller grönkål tre gånger i veckan hade sjukdomen i flera fall stannat upp och i några fall till och med blivit bättre.

Scroll to Top