Vad kan göras åt min strålskadade tarm?

Jag är 68 år och fick behandling för prostatacancer för sju år sedan. Fick strålning och blev botad. Nu har jag länge haft ont i...

Jag är 68 år och fick behandling för prostatacancer för sju år sedan. Fick strålning och blev botad. Nu har jag länge haft ont i ändan och behöver ofta gå på toaletten. Det kan komma helt plötsligt och jag har svårt att styra det. Ibland hinner jag inte till toaletten i tid. Det är mycket påfrestande och verkar som om det blir värre när jag blir stressad.

 

Jag fick lämna prov hos min urolog och det visade att jag hade blod i avföringen samt blodbrist (järnbrist). Fick göra coloskopi som visade att jag fått en strålningsskada i tarmen. Jag har ätit järntabletter men känner mig illamående av dem. Finns det något att göra åt strålskada i tarmen?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förstår att dina tarmbesvär, förutom att vara ett besvär i sig också är ett socialt problem. Du skriver inte om du har fått hjälp med dina tarmträngningar, men det finns hjälp att få! I lättare fall brukar det hjälpa att använda vanliga diarréstoppande läkemedel, som Imodium eller Looperamid. I svårare fall finns andra mediciner, bland annat Salazopyrin som tablettbehandling eller som stolpiller att använda i ändtarmen. Vid mycket svåra besvär kan man ge injektionsbehandling med läkemedlet Sandostatin, som gör tarmaktiviteten långsammare.

 

Du har också problem med att din skadade tarmslemhinna blöder lätt och därmed orsakar järnbrist och blodbrist. Om detta inte är ett tillfälligt problem går det att behandla blodkärlen i tarmslemhinnan så att de förtvinar med så kallad APC behandling, vilket görs med hjälp av coloskopi.

 

Ett speciellt inlägg eller skydd finns också vid tarminkontinens. Be distriktssköterskan på din vårdcentral om råd på lämplig modell och be att de ordnar en beställning. Det är en stor trygghet om olyckan skulle vara framme.

 

Numera finns det olika läkemedel som man kan ge patienten före strålbehandlingen för att minska risken och utbredningen av strålskada. Det är dock svårt att helt undvika problemet vid strålbehandling.

Scroll to Top