Vad gör man om tarmluddet försvunnit?

Jag har en fråga angående tarmludd. Det sägs att om tarmluddet är försvunnet, så bildar kroppen inte något nytt. Det får till följd att man...

Jag har en fråga angående tarmludd. Det sägs att om tarmluddet är försvunnet, så bildar kroppen inte något nytt. Det får till följd att man blir uppsvullen, får mycket gaser, diarré och så vidare. Vad bör man göra för att undvika dessa problem? Finns det någon bot eller hjälp för att hantera detta?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Den sjukdom du undrar över kallas celiaki eller glutenintolerans. Sjukdomen är mycket vanligare än man tidigare har trott. Den har många symtom, ofta diffusa och oklara från magen och patienten har ofta haft besvär i många år innan doktorn kommer att tänka på att den kan vara orsakad av glutenintolerans.
 För en korrekt diagnos krävs ett vävnadsprov från tunntarmen. Det är viktigt att diagnosen är klar innan behandling påbörjas. Det är nämligen så, att om man experimenterar på egen hand kan det vara svårt att få en diagnos, eftersom tarmluddet brukar växa ut på några månader med korrekt glutenfri kost. Då går det inte om man skulle vilja ha en diagnos senare, att se några tecken på sjukdom på vävnadsprovet. Det är dessutom viktigt att utesluta andra sjukdomar i magen som behöver en helt annan behandling.
 En person som lider av glutenintolerans är varaktigt överkänslig för äggviteämnet gluten, som finns i våra svenska sädesslag korn, råg och vete.  Ny forskning visar att en måttlig mängd havre går att använda vid glutenintolerans, men det måste vara ren havre!
 När en patient med glutenintolerans äter gluten skadas det så kallade tarmluddet i tunntarmen och de små fingerliknande utlöparna kan försvinna helt. Det gör att kroppen sämre, eller inte alls, tar upp viktiga näringsämnen som järn, vitaminer och kalk, vilket kan medföra att man kan drabbas av blodbrist, benskörhet och avmagring.
 Ofta får man efter ett tag lös avföring, gasbildning men ibland även förstoppningsbesvär. När produkter gjorda på korn, råg och vete avlägsnas från födan tillfrisknar tunntarmen snabbt! Med tidigt insatt behandling kan man förhindra att patienten får svåra besvär av sin sjukdom.
 Efter några månaders behandling brukar tarmluddet komma tillbaka och de allra flesta med glutenintolerans kan leva ett liv helt utan besvär.
 Det finns ett stort urval glutenfria produkter såsom mjöl, bröd, pasta och bakverk. I butiken kan man hålla utkik efter produktmärken som Moilanen, Glutano, Glutafin, Schär, Hirssinen och Risenta. En dietist brukar hjälpa till att ändra dieten. Ren havre utan tillblandning av vete, råg eller korn finns också tillgängligt i mataffärerna, till exempel Sempers produkter Toasty ren havre, Havreknäcke, Havrekakor, Havregryn.

Scroll to Top