Vad gör att min mage är så svullen?

Jag är en 21-årig tjej och har problem med magen. Den är svullen och jag känner mig gravid. Har läst att det kan bero på...

Jag är en 21-årig tjej och har problem med magen. Den är svullen och jag känner mig gravid. Har läst att det kan bero på kolhydrater men äter inga kolhydrater (förutom frukt) till frukost och lunch utan bara till middag men ändå så blir jag svullen. Vad kan det bero på? Brukar inte gå på toaletten varje dag utan oftast med 2-3 dagars mellanrum men det kan givetvis variera.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Dina besvär skulle mycket väl kunna stämma överens med det som kallas IBS. När besvären som du beskriver kommer tidigt i livet är just IBS vanligaste orsaken. Ibland kan det vara så att man är laktosintolerant, det vill säga har svårt att bryta ner mjölksocker i tarmen eller har överkänslighet mot gluten. Detta är dock enkelt att utesluta om du beställer tid för undersökning på din vårdcentral.

 Om dina besvär är oklara, om det finns blod eller slem i avföringen eller tecken på inflammation behöver man sannolikt även göra en coloskopi då man med fiberoptisk utrustning tittar upp i ändtarm och tjocktarm samt sista delen av tunntarmen. Eventuellt kan man också behöva göra en gastroskopi då man tittar ner i magsäck och tolvfingertarm.

 IBS står för irritated bowel syndrom, alltså irriterad eller orolig tarm-syndrom. Man räknar med att ungefär en av tio svenskar har detta besvär. Det är ett ofarligt tillstånd med diarré eller förstoppning, magknip, täta och hastiga toalettbesök och magen uppsvälld (kallas ibland “ballongmage”). Det brukar förbättras då man tömmer tarmen och det är mycket viktigt att försöka ha så regelbundna toalettvanor som möjligt. Har man haft dessa besvär minst tre dagar per månad under de senaste tre månaderna brukar man få diagnosen IBS.

 Man vet inte säkert vad som orsakar IBS, men man vet att det finns ökad risk vid rökning, eftersom man då blir mera smärtkänslig och känner av magen mera. Kosten påverkar mycket. Det är därför viktigt att skriva upp precis allt vad man äter under två veckors tid då den egna uppfattningen om kostintaget inte alltid stämmer med verkligheten. För mycket frukt, godis eller läskedrycker kan ge diarré, liksom alkohol. Vissa matvaror ger mycket gaser.

 Besvären kan upplevas så svåra att man blir alltför försiktig och att kostintaget därmed blir för dåligt. Magen gör minst ont på kort sikt om man inte äter alls, eller äter fiberfattig kost som inte behöver bearbetas. Det kan på sikt förvärra besvären och orsaka övervikt.

 Det är bra att äta små portioner och ofta, helst 5-6 mål per dag och på regelbundna tider. Ät högst tre frukter per dag. Undvik socker och även lightprodukter som innehåller sötningsmedel som man inte kan bryta ner, som xylitol eller sorbitol, vilka både kan finnas i godis, tuggummi och mat. Dra ner på gasbildande födoämnen som lök, ärtor, kål och bönor. Regelbunden motion stimulerar normalt tarmarbete och forskning visar att de som motionerar regelbundet har mindre problem med IBS. Jag råder alla att sluta röka och vara måttliga med alkohol, kaffe och te eftersom man vet att det försämrar IBS. Tänk också på att kolsyrade drycker bidrar till att öka gasbildningen i tarmen. Prova dig fram när det gäller mat. Ät i lugn och ro, tugga maten väl, undvik starka kryddor. Vid diarré ska man begränsa fibrerna, vid förstoppning tvärtom samt dricka mer.

Scroll to Top