Plötsligt tappade min man minnet!

Jag känner oro för min make som är 69 år. För tre veckor sedan när vi var ute och körde bil blev han plötsligt förvirrad...

Jag känner oro för min make som är 69 år. För tre veckor sedan när vi var ute och körde bil blev han plötsligt förvirrad och jag kände inte igen hans beteende. Han började plötsligt ställa märkliga frågor om vart vi skulle köra. Han fortsatte och ställa samma fråga om och om igen fast jag svarade vart vi var på väg. Han fick fruktansvärt ont huvudet.
 
Vi kom fram till sommarstället som ligger tre mil bort. Han ringde flera gånger på mobilen till vår son och frågade om han var hemma. Jag sa till honom att han precis ringt sonen men det verkade inte som han mindes det och blev irriterad. Jag kände mig mycket orolig för min man eftersom han aldrig varit så här förut.
 
Pojken åkte till oss och tyckte vi borde ringa efter en ambulans men min make förstod inte varför. På akuten gjordes en hjärnröntgen och det togs blodprover. Min make mindes ingenting alls vad som hade hänt sedan morgonen.
 
Läkaren sa att det inte var stroke eller något annat farligt. Min make fick ändå stanna kvar på sjukhuset tills nästa dag. Då fick vi prata med en annan läkare som sa att min make hade fått en tillfällig minnesförlust som heter TGA och att det inte var ofarligt. Han fick komma hem och dagarna efter så blev han snabbt bättre och nu är allt som normalt igen. Vad är TGA? Kan det hända igen? Vad gör vi då? Kan man förebygga detta

Doktor Lennart Skoog svarar:

TGA är en förkortning av Transitorisk Global Amnesi och betyder plötslig övergående minnesstörning. Din berättelse stämmer bra överens med denna diagnos och det inträffade beskrivs ofta som skrämmande av anhöriga och av den drabbade i efterförloppet.
 
Anhöriga berättar ofta att den drabbade ställer upprepade orienterande frågor men är trots det medveten om sin egen person och minns ingenting efteråt.
 
Denna typ av minnesförlust är dock ganska ovanlig, kommer plötsligt och håller på upp till ett dygn. Det är bara minnet som drabbas, inga andra neurologiska symptom som förlamning, talsvårigheter eller balansbesvär.
 
TGA drabbar oftast äldre personer och endast undantagsfall personer under 40 år. Man tror att TGA beror på ett tillfälligt rubbat blodflöde i hjärnans minnescentrum. Varför detta uppkommer vet man inte säkert, men det finns beskrivet att personer med migrän drabbas lättare. Andra utlösande faktorer kan vara fysisk ansträngning, stark psykisk press, akut smärta, överansträngning av halsryggmuskulaturen samt sexuell aktivitet.
 
Det har inte med högt blodtryck eller höga blodfetter att göra. Det finns ingen botande behandling beskriven, men vid upprepade anfall har man använt samma förebyggande mediciner som vid migrän, så kallade betablockerare, med viss framgång.
 
Om förlamning, talsvårigheter eller balansbesvär uppkommer samtidigt med den plötsliga minnesförlusten kan det vara en stroke. På sjukhuset kunde man utesluta stroke genom att göra en datortomografi (CT-skiktröntgen) av hjärnan.
 
Det viktiga är att TGA inte har något med stroke att göra och det brukar dessutom inte hända igen! Dock är stroke mycket vanligare än TGA, så för säkerhets skull ska man se till – precis som ni gjorde – att den som drabbas så snabbt som möjligt söker en akutmottagning på ett sjukhus för en läkarbedömning och observation.

Scroll to Top