Kan min stelhet i kroppen minska?

Jag har gått på vårdcentralen eftersom jag har blivit så stel i fötterna och i hela kroppen. Men jag har ingen värk men blir så...

Jag har gått på vårdcentralen eftersom jag har blivit så stel i fötterna och i hela kroppen. Men jag har ingen värk men blir så oändligt trött. Jag började med käpp men har nu rollator. Jag har ingen balans så jag fick en remiss till Huddinge sjukhus för att röntga skelettet. Då visade det sig att skelettet var urkalkat och nu äter jag kalktabletter.

 

Kommer det att bli bättre eller kommer jag att hamna i rullstol? Är klaffopererad 1983 med metallklaff. Är 90 år och sköter mig helt själv. Ge mig ett gott råd!

Doktor Lennart Skoog svarar:

Trevligt att höra att du vid hög ålder klarar dig helt själv hemma, så jag tror säkert att du i grunden har en god fysik.

 

Till att börja med var det bra att du fått behandling för benskörhet. För att behandlingen ska vara effektiv ska man både få kalktabletter samt medicin som innehåller bisfosfonater. Det finns många olika produktnamn på bisfosfonater, till exempel Alendronat, Fosamax och Aclasta. Dessa läkemedel gör att skelettet tar vara på kalket och förhindrar ytterligare nedbrytning av skelettet. Medicinerna kan också på sikt stärka skelettet. Kontrollera alltså med din läkare att du har något mer än kalktabletterna!

 

Ditt balansproblem beror nog inte på benskörheten, men eftersom du har en ökad fallrisk så finns en större risk att du kan få benbrott om du faller. Genom att stärka skelettet med medicin som du har fått minskar risken för detta om du skulle ha oturen att falla.

 

Stelhet i kroppen kan ge balansproblem, eftersom kroppen inte kan kompensera för plötsliga behov av rörelseändringar lika lätt. Det bästa sättet att förebygga, så att detta inte ska bli sämre utan förhoppningsvis bättre, är att regelbundet röra sig, exempelvis genom promenader. Det finns också gruppgymnastik för äldre, som är särskilt anpassad för stelhet i kroppen och balansträning. Fråga på din vårdcentral. Det finns en möjlighet att du kan få remiss från din vårdcentral till en sjukgymnast som kan lära dig bra självträningsteknik.

 

För den som har balansproblem är det mycket bra att använda något stöd, som käpp eller rollator. Man ska också se till att ta bort onödiga risker att falla i sin omgivning, till exempel ta bort mattor på golven. Då det är mörkt inne ska man ha bra ljus så man ser eventuella hinder och även kommer ihåg att tända ljuset på natten om man behöver gå upp.

 

Din läkare bör också kontrollera blodtryck, EKG och rutinblodprover för att se att cirkulationen fungerar som den ska och att det inte finns brist på några viktiga näringsämnen, exempelvis B12.

Scroll to Top