Kan man sätta in bromsmedicin mot dåligt minne?

Min fru är 84 år och har fått göra ett demenstest på vårdcentralen eftersom hon själv upplever att inte minnet är som det ska. Det...

Min fru är 84 år och har fått göra ett demenstest på vårdcentralen eftersom hon själv upplever att inte minnet är som det ska. Det verkar vara närminnet som försvinner ibland men inte alltid.

 

Igår var jag med min fru på vårdcentralen och vi fick resultatet. Alla blodproverna var bra och hjärnröntgen likaså. Hon fick göra ett minnestest och där blev resultatet 26. Läkaren sa att det var lite sänkt men inte var något farligt.

 

Eftersom vi båda märker att minnet börjar bli dåligt undrar vi om man inte kan begära att få bromsmedicin på recept mot demens. Det måste väl vara bättre att börja med medicinen i tid istället för när demensen drabbat kraftigare? Kan man få remiss till en specialist?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag tycker det är bra att din fru har fått undersökningen gjord på sin vårdcentral och precis som er läkare sa så visar resultatet på minnestestet ett för åldern normalt värde. Testet som heter MMT-test eller MMSE-test kan inte ställa någon helt säker demensdiagnos men ett normalt resultat gör att det är mindre sannolikt. Testet mäter så kallade kognitiva funktioner som drabbas vid demens (hjärnans högre funktioner som tänkande, uppmärksamhet, minne, inlärning, medvetande, språk samt beslutsfattande och problemlösning).

 

Eftersom din fru har fått ett relativt bra resultat på sitt minnestest på vårdcentralen skulle jag i första hand rekommendera att hon får göra om testet om sex månader, om du eller hon märker att minnesbesvären finns kvar.

 

Det kan ju vara så att det inte är fråga om demens utan åldersbetingad glömska, som innebär svårigheter att minnas detaljer i en händelse. Glömska vid demens innebär att händelsen inte kan memoreras. Närminnet är vid demens ofta mycket nedsatt, vilket gör att det som händer eller sägs nära i tid är det som faller bort först. När den demenssjuke ständigt upprepar samma fråga, så är det för den demenssjuke alltid första gången han ställer frågan.

 

Det är också så att många äldre, som endast har lätt sänkta värden på minnestestet, faktiskt aldrig blir sämre utan försämringen av minnet verkar stanna upp. Därför är det inte heller försvarbart att sätta in demensmedicin på alla äldre patienter med endast lättare minnessvårigheter, eftersom demensmediciner också har en del besvärliga biverkningar som gör att livskvalitén rent av kan bli sämre. Man ska också tänka på att ett dåligt resultat på minnestestet kan orsakas av andra faktorer än demens, till exempel språksvårigheter, nedsatt hörsel, nedsatt allmäntillstånd eller depression.

 

Förutom demenstest, blodprover och hjärnröntgen brukar också en demenssjuksköterska från vårdcentralen eller kommunen göra ett hembesök för att se hur personen klarar sin vardag, eftersom många praktiska färdigheter också blir drabbade tidigt vid demens. I undersökningarna tittar man också på vad man lyckas med mindre bra.

 

Du undrar om det går att få remiss till en specialist. Med hänsyn till din frus aktuella testresultat tycker jag att det är rimligt att vänta med denna fråga tills ni får resultatet av ett nytt test om cirka sex månader.

Scroll to Top