Kan man förebygga förkylningsblåsor?

Jag undrar om det finns hjälp att få mot förkylningsblåsor i munnen. Varje gång jag håller på att bli förkyld får jag blåsor som spricker...

Jag undrar om det finns hjälp att få mot förkylningsblåsor i munnen. Varje gång jag håller på att bli förkyld får jag blåsor som spricker inne i munnen. Sitter mest ovanför tänderna. Gör mycket ont och det är svårt att äta.

 

Min tandläkare säger att det är afte och att det inte finns något att göra, bara att ha tålamod. Även min syster har samma problem men inte lika kraftigt.

 

Kan man förebygga det på något sätt?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det du beskriver är typiska aftesår i munslemhinnan. De är runda till ovala, täckta med vitgul färg och rodnad i kanten. De sitter oftast innanför läppar, kinder och i munbotten. De allra flesta som får afte har bara enstaka sår i munnen och de är mindre än en centimeter i storlek. De läker av sig själva, men det kan ta 1-2 veckor innan de försvinner.

 

De större afteförändringarna, som är mindre vanliga, tar betydligt längre tid att läka, upp till en månad. De riskerar att läka med ärrbildning som följd.

 

Vi vet än idag inte med säkerhet varför man får afte. Det kan vara lokala skador, till exempel av tandborstning, psykisk press eller visst samband med hormonella svängningar, bland annat vid menstruation.

För att underlätta tiden tills aftesår läker kan man pröva att få viss lindring av munpreparat som Zendium, Sinaftin, Aftamed eller Oralmedic som ska läggas lokalt på såret 1-2 gånger per dygn.

 

Det finnns också bedövningsmedel för munslemhinnan, såväl i flytande form (Xylocain viskös) som salva (Xylocain salva ) och sugtablett Zyx. Vid kraftig smärta kan man pröva att behandla med receptbelagd kortisonpasta (Triamconolon APL) för munhålan som läkare eller tandläkare kan skriva på recept.

 

Det kan vara svårt att äta som vanligt när man har ont i munnen. Viss mat svider och det kan vara svårt att tugga. Mat som soppa, filmjölk, kräm och glass kan vara lättare att få i sig. Man får pröva sig fram.

 

Om man är frisk i övrigt gör det inget om man äter lite sämre under några dagar. Det viktigaste är att få i sig vätska. Här kommer några förebyggande tips från de som har afte:

● Håll munnen fri från skador, det vill säga undvik hårda tandborstar, mat du kan skada dig på och hårda eller “frätande” godisar.

● Extremt noggrann munhygien.

● Sov tillräckligt, ät rätt och håll dig frisk.

● Låt bli att stressa.

Scroll to Top