Jag mår dåligt när jag äter socker!

Efter mina måltider drabbas jag ofta av hjärtklappning och andnöd. Jag mår allt sämre trots att mina prover inte visar något avvikande.

I några års tid har jag känt mig energilös. Får hjärtklappning och andnöd efter måltid. Ibland orkar jag inte gå 100 meter utan att stanna för annars svartnar det. Mår väldigt dåligt speciellt om jag äter något som innehåller socker (även frukt och grönsaker).

Jag får hjärtklappning av socker

Jag har kollat blodsockervärdet, men det är ok. Ibland “svajar” mina sköldkörtelvärden. Har provat två olika mediciner, bland annat Liothyronin, men mår dåligt av det. Har försökt med olika doseringar, men jag har fått sluta. Hjärta, lungor har kollats och prover har tagits, men de prover som har tagits visar inget avvikande. Jag mår allt sämre. Undrar om man kan ha för mycket socker i urinen, men inte i blodet?

Jag förstår att det är svårt att säga vad som kan vara orsaken till min onaturliga trötthet och sockerintolerans, men jag skriver ändå och hoppas på tips.

Doktor Lennart Skoog svarar: Det kan vara dumping syndrom

Dina besvär verkar bero på så kallad dumping syndrom. Det uppstår när man äter en större måltid eller sockerrik föda och maten sedan töms för snabbt från magsäcken ut i tunntarmen. Detta utlöser en del reflexer, till exempel blodtrycksfall, tillfälligt lågt blodsocker, yrsel och illamående.

Så kan du undvika sockerchocken

För den som har dessa besvär är det bästa rådet att äta mindre måltider regelbundet, till exempel varannan timme samt i största möjligaste mån undvika socker.

Man kan även pröva medicinsk behandling med läkemedel som minskar saltsyrakoncentrationen i magsäcken, men det tycker jag ska göras i samråd med en läkare. Jag kan inte heller rekommendera att ta tillskott av ämnesomsättningshormon utan att diskutera med en läkare.

Scroll to Top