Hur ska jag få lindring för mina halsproblem?

För fem månader sedan var jag iväg på en resa med några vänner. Vi var givetvis ute och festade, drack och rökte i princip varje...

För fem månader sedan var jag iväg på en resa med några vänner. Vi var givetvis ute och festade, drack och rökte i princip varje dag i åtta dagar. När vi kom tillbaka till Sverige upplevde jag problem med halsen. Därför började jag besöka olika specialister för öron-näsa-hals och min kommunala vårdcentral för hjälp. Men det dröjde 5 månader innan jag fick beskedet att jag har kronisk faryngit.

Jag är ofta hes, har mycket slem i halsen (vilka ger mig kväljningar)och retningar i halsen, är torr både i munnen och halsen för den delen och jag pratar inte i samma tonläge som förr. Jag brukade sjunga och kan nästan inte göra det längre och när jag pratar känns det som att jag anstränger min röst och efter ett tag börjar det värka i halsen.

Min fråga är då, hur kan jag få bukt med denna heshet för att kunna prata och sjunga igen i samma tonläge som för fem månader sedan?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Faryngit är en samlingsbeteckning för inflammationer i svalget. Jag förstår att besvären nu varit långdragna. Kroniska halssmärtor beror sällan på enstaka faktorer och därför måste man utesluta olika tillstånd för att komma fram till vad som är problemet. Bäst hanteras detta av en öron- näs- och halsspecialist. Du berättar att du besökt flera öron-näsa-halsläkare.

Har man vid dessa tillfällen även tittat med så kallad fiberskopi (kameraundersökning) i svalget? Det är viktigt för att avgöra om man ser någon rodnad eller svullnad som kan sättas i samband med dina besvär Vid kroniska halssmärtor brukar man nu också ta bakterieprov då det finns vissa mindre vanliga bakterier som kan orsaka irritation och som kan behandlas med antibiotika. Streptokocker och även vissa könssjukdomar som kan sätta sig i halsen är exempel på orsaker som bör uteslutas.

Du nämner också rökning. Om du röker är det viktigt att sluta då det är starkt irriterande för slemhinnorna och stämbanden och även innebär en ökad risk för cancer och bestående stämbandsförändringar.

En annan inte ovanlig orsak till långdragna halsbesvär är antingen sura uppstötningar från matstrupen eller irritation av nästäppa med bakåtrinnande slem. Även dessa besvär kan väsentligen lindras eller tas bort med behandling.

I första hand sätter man alltså in behandling mot den eller de orsaker som är troligast och sedan måste man utvärdera effekten om det har fungerat eller om man ska gå vidare.

Scroll to Top