Hur behandlas en fistel?

Jag har en fråga angående fistel. Hur förhåller sig en sådan? Värker den? Finns det alltid en utgångsport? Hur uppstår en sådan och är den...

Jag har en fråga angående fistel. Hur förhåller sig en sådan? Värker den? Finns det alltid en utgångsport? Hur uppstår en sådan och är den kronisk? Hur behandlas den?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Med en fistel menas att det bildats en onaturlig gång, en falsk förbindelse, mellan två håligheter i kroppen, till exempel mellan tarmen och bukväggen, och det kommer vätska från den. Det kan bildas en fistel efter en magoperation, särskilt efter canceroperationer, eller om en person är nedsatt i sitt allmäntillstånd och har ätit dåligt tiden före operationen. En fistelgång kan vara en förbindelse i kroppen som bildas för att kroppsvätskor som till exempel var ska kunna dräneras.

En fistel brukar inte värka såvida den inte blir inflammerad. Det kan den bli om fistelgången går sönder eller om det blir en bakterieinfektion i den. Erfarenhetsmässigt ska man inte behandla fistlar som kommit efter en magoperation med en ny operation i försök att ta bort fisteln. Då uppstår ofta nya mera besvärliga fistlar. Ibland måste man göra en stomi, det vill säga låta en tarmdel komma ut på magen och samla upp avföringen i en stomipåse för att minska trycket i en fistel.

Det är vanligt att fistlar som uppkommit efter tjocktarmoperationer läker inom 3-6 månader. Fistlar som beror på operation i övre delen av buken (magsäck och tunntarm) har sämre egen läkningsförmåga. I sådant fall kan det vara skäl att göra en operation och försöka ta bort fisteln, men först efter minst ett halvår, då man även haft tid att åtgärda näringsbrist hos patienten som är så viktig för att fisteln ska kunna läka.

Scroll to Top