Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Schleswig-Holsteins idyll
Schleswig-Holsteins idyll

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x 3-rätters middag/buffé
Se hela resans innehåll
1449,00
SEK
Weekend i Stockholms skärgård
Weekend i Stockholms skärgård

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag inkl. kaffe
Se hela resans innehåll
1399,00
SEK
Sommar i Stockholms skärgård
Sommar i Stockholms skärgård

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
2149,00
SEK
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
5 x middagsrätt inkl. sallad
Se hela resans innehåll
2099,00
SEK
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
4 x middagsrätt inkl. sallad
Se hela resans innehåll
1799,00
SEK

Finns det något som kan dämpa mitt öronbrus?

Jag har fått diagnosen ”öppetstående örontrumpet”. Har gjort datatomografi och den visade inte på något fel. Men finns det inte något som kan hjälpa till att dämpa detta öronbrus? Jag har bara fått svaret att försöka koppla bort hjärnan och tänka på annat.

På kvällen är det jobbigast när det blir tyst och lugnt. Jag tycker inte att det hjälper med musik i bakgrunden, då är det svårt att koppla av från det ljudet. Jag är 65 år och är inte överviktig. Läste att det var vanligare att smala människor drabbas.
HOPPAS PÅ SVAR
Doktor Lennart Skoog svarar:

Örontrumpeten är förbindelsen mellan svalget och mellanörat. Den är normalt stängd men öppnas i korta ögonblick när vi sväljer och gäspar så att trycket utjämnas. ”Öppetstående örontrumpet”, eller tuba aperta som betyder öppen trumpet på latin, innebär att örontrumpeten ständigt är öppen, vilket gör att man hör sin egen röst och sina andetag. Detta kan upplevas som mycket psykiskt besvärande, särskilt när det är tyst och man inte hör andra ljud i bakgrunden som dränker de egna ljuden. Du har utan framgång prövat med bakgrundsmusik men har du prövat lugn, meditativ musik eller en cd med härliga naturljud? Testa det!


Tuba aperta är vanligare vid kraftig viktnedgång, sannolikt på grund av att fettvävnad försvinner även från bakre delen av näsan där örontrumpeten mynnar ut. Diagnosen kan vara något lurig för läkaren att ställa, eftersom trumhinnan ser normal ut och hörseln inte heller påverkas. Det enda man ser ibland som läkare är att trumhinnan rör sig lite grann i takt med andningen.

Det finns ingen speciell behandling för detta, men många tycks bli hjälpta av att dricka mer vanligt vatten på dagen och på natten ligga plant eller lite ner med överkropp och huvud, om det går. Helst ska man inte heller använda slemhinneavsvällande medel (till exempel nässpray vid förkylning) eller vattendrivande medel eftersom det minskar örontrumpetens slutningsförmåga.

I svårare fall kan man antingen erbjuda att sätta ett litet plaströr i trumhinnan som minskar ljudförstärkningen i mellanörat. Man håller också på att utveckla operationstekniker där man reparerar örontrumpetens mynning så att den inte står öppen lika mycket. Om du har svårt att vänja dig vid bruset, be vårdcentralsläkaren om en remiss till öronläkaren för diskussion! Har du redan varit hos en öronläkare kan du be om en ny tid där för ytterligare samråd.

Annons

Engelska huset

I vår roman Engelska huset har trycket i nr 9, 10 och 11 tyvärr gjort delar av texten oläslig. Du kan därför ladda ner de tre första delarna av romanen som pdf här nedan. Pdf:en är optimerad för att läsa på skärm och går också bra att skriva ut i A4-format. Vi beklagar tryckproblemen!

Engelska huset, del 1
Engelska huset, del 2
Engelska huset, del 3 

Nya handarbeten

Påskhäxor 1 mar 2015 12:47 Strumpnisse
Makroner 1 mar 2015 11:23 Annettan
Häxa 28 feb 2015 20:14 Strumpnisse
Klänning till Barbie 28 feb 2015 16:20 STICKIG
TYGDOCKA 28 feb 2015 16:16 STICKIG

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

Spelklubben

Underhållande singel - och sällskapsspel!
Vi finns på Google+