Är inte jag för ung för att drabbas?

Jag har fått konstaterat inflammation i tarmfickor trots att jag bara är 45 år. Fick fruktansvärt ont i magen och även blod i urinen. Har...

Jag har fått konstaterat inflammation i tarmfickor trots att jag bara är 45 år. Fick fruktansvärt ont i magen och även blod i urinen. Har hört att detta bara drabbar äldre och mest kvinnor. På akuten trodde man att det var njursten, men medicin hjälpte inte och på röntgen fick jag besked att det var tarmficksinflammation. Någon hade dessutom spruckit. Fick penicillin och råd och väntar nu på koloskopi. Jag har alltid tänkt på att äta nyttigt, grönt och så vidare. Motionerar tre gånger i veckan. Hur är det ändå möjligt att få detta? 

Doktor Lennart Skoog svarar:

Du har helt rätt i att du kan göra en hel del själv för att minska risken för att få inflammation i tarmfickor och det är bra att du tänker förebyggande! Tre saker är viktiga när det gäller att förebygga dessa tarmbesvär, och en del gör du ju redan så detta är allmänna råd.

I första hand gäller det att hålla avföringen mjuk och bäst gör man detta genom att se till att man dricker rikligt, helst två liter vatten per dag och äter lagom med fiberrik kost såsom grovt bröd, mycket frukt och grönsaker, utan att överdriva då det kan bli för mycket av det goda.

En matsked vetekli eller linfrö till frukost är ett mycket bra och oftast fullt tillräckligt sätt att göra avföringen mindre hård. Då minskar trycket inne i tarmen och därmed belastningen på tarmfickorna.

Om du trots kostfibrer är trög i magen så kan du använda så kallade bulkmedel, som är “medicinska fibrer”. Exempel på sådana är ViSiblin, Lunelax, Fiberform och Importal. De säljs receptfritt och kan med fördel tas till frukosten.

För den som har svåra förstoppningsbesvär finns det ett mycket effektivt pulver som heter Laxoberal (andra medel med samma innehåll har namnen Lacrofarm, Laxido, Laxiriva, Laxogol, Moxalole eller Omnicole). Även detta är receptfritt men ska tas i samråd med läkare.

Att regelbundet röra på sig med till exempel dagliga promenader “skakar om” tarmarna och minskar därmed risken för högt tryck i tjocktarmen och därmed tarmficksinflammation. Så det är jättebra att du motionerar regelbundet.

Det är också viktigt att toalettbesöken blir en lugn och ostörd stund så att tömningen blir ordentligt gjord.  Ytterligare tips och baskunskap om tarmen kan du få i boken “Charmen med tarmen” av den tyska läkaren Guilia Enders.

Om du skulle få nya besvär eller besvär du inte känner igen är det viktigt att du tidigt tar kontakt med din läkare.  Skulle det vara en ny inflammation kan läkaren se det genom att ta ett CRP (det som oftast kallas för “snabbsänka”), som då nästan alltid är förhöjd och beroende på hur svåra besvären är kan antibiotika sättas in tidigt för att mota sjukdomen.

Om inflammationerna kommer tillbaka ofta kan man överväga att operera bort den del av tarmen där det finns mest tarmfickor, men denna åtgärd behövs väldigt sällan med mina råd som jag beskrivit ovan.

Tarmfickor är något vi får med åldern, troligen på grund av att bindvävens hållfasthet i tarmväggen minskar och är så pass vanligt att man nästan kan anse detta vara ett tecken på normalt åldrande.

Man räknar med att två tredjedelar av personer över 70 år har sådana. Även yngre personer kan få tarmfickor och då finns det oftast en medfödd benägenhet/ärftlighet för detta. De allra flesta med tarmfickor har tack och lov inte några besvär alls av dessa.

Scroll to Top