Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Schleswig-Holsteins idyll
Schleswig-Holsteins idyll

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x 3-rätters middag/buffé
Se hela resans innehåll
1449,00
SEK
Weekend i Stockholms skärgård
Weekend i Stockholms skärgård

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag inkl. kaffe
Se hela resans innehåll
1399,00
SEK
Sommar i Stockholms skärgård
Sommar i Stockholms skärgård

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
2149,00
SEK
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
5 x middagsrätt inkl. sallad
Se hela resans innehåll
2099,00
SEK
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
4 x middagsrätt inkl. sallad
Se hela resans innehåll
1799,00
SEK

Är fettlever början till levercancer?

Jag är en 48-årig kvinna med bortopererad galla och fick för två månader sedan ett gallstensanfall. Fick tid för ultraljud på gallvägar, lever och bukspottkörtel och där visade det sig att jag hade fettlever. Jag blev jätteorolig men fick ingen direkt förklaring. Har sedan dess haft lite ont upptill höger i magen. Det ska tilläggas att jag dricker nästan ingen alkohol. Är det farligt och kan det vara början till cancer?
Orolig med cancerskräck
Doktor Lennart Skoog svarar:

Att kanske i onödan gå och oroa sig på grund av otillräcklig information är inte bra och mitt råd till dig är att begära en diskussion med din läkare om vad du kan göra i din situation.
Fettlever är i själva verket ett ganska vanligt tillstånd och allt fler drabbas. Orsaken till fettlever brukar vara övervikt, diabetes, högt blodtryck och vissa läkemedel som orsakar hormonella förändringar i kroppen som gör att fett kan samlas i levern. Stort alkoholintag (mer än 20 gram alkohol per dygn vilket motsvarar en starköl) kan också orsaka fettlever, så det är bra att du bestämt dig vara sparsam med alkohol.
De allra flesta människor med fettlever har inte några besvär alls utan detta upptäcks antingen genom att blodprov visar lätt förhöjda levervärden eller med hjälp av ultraljudsundersökning eller annan röntgenmetod då man undersöks för andra sjukdomar. Ibland kan man känna lätt obehag under höger revbensbåge.
Av de patienter som har fettlever och inte använder alkohol är det vissa som förutom förfettningen i levern får en inflammation, vilken på sikt kan leda till skrumplever. Skrumplever leder till kraftigt minskad leverfunktion och ökar risken för levercancer.
Läkare har på senare år blivit flitigare med att ta vävnadsprov (leverbiopsi) från levern. Det är den säkraste metoden att avgöra om man har det helt godartade fettlevertillståndet eller om det finns ökad risk för att drabbas av komplikationer som skrumplever.
Behandlingen är densamma för båda typerna av fettlever. Det allra viktigaste är viktnedgång, behandling av höga blodfetter, optimerad diabetesbehandling samt normaliserat högt blodtryck.
Det man själv kan göra är att äta lågkaloridiet och använda fleromättat fett (såsom lättmejeriprodukter, matolja vid matlagning och margarin istället för smör). Regelbunden motion är bra, gärna promenader 30-60 minuter varje dag, samt att avstå från alkohol och tobak. De allra flesta med fettlever lyckas då kraftigt minska mängden fett i levern och därmed även risken för leverskada. Resultatet kan följas genom att upprepa leverprover och ultraljudsundersökning.

Annons

Engelska huset

I vår roman Engelska huset har trycket i nr 9, 10 och 11 tyvärr gjort delar av texten oläslig. Du kan därför ladda ner de tre första delarna av romanen som pdf här nedan. Pdf:en är optimerad för att läsa på skärm och går också bra att skriva ut i A4-format. Vi beklagar tryckproblemen!

Engelska huset, del 1
Engelska huset, del 2
Engelska huset, del 3 

Nya handarbeten

Kanin mössa 27 feb 2015 19:08 Strumpnisse
Mössan Signe 26 feb 2015 09:01 Pyret03
Barnsockor 26 feb 2015 08:11 BENITAREGINA
Vantar 25 feb 2015 11:12 Vendela2

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

Spelklubben

Underhållande singel - och sällskapsspel!
Vi finns på Google+