Varför får jag gång på gång ”ros” i benet?

Jag är en 70-årig kvinna som fått problem med “ros” i höger ben. Jag har för tio år sedan haft bensår. I november 2005 fick...

Jag är en 70-årig kvinna som fått problem med “ros” i höger ben. Jag har för tio år sedan haft bensår. I november 2005 fick jag ros i benet från knät till fotleden. Det blev svullet och rött. Jag åt penicillin i tio dagar och rosen försvann. Men den kom tillbaka efter en månad och jag fick äta penicillin igen.

Under ett halvår var besvären borta men sommaren 2006 återkom de igen. Jag undrar vad sådan här besvärlig “ros” kan bero på? Många tycks inte ha hört talas om detta.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Ros eller rosfeber, som det också heter, är en ilsken bakterieinfektion i huden. Orsaken är den vanliga halsfluss- eller sårbakterien som kallas streptokock. Lyckligtvis är sjukdomen lätt att behandla med vanligt penicillin, men det ska ske i ordentliga doser. Vid svårt anfall måste den sjuke läggas in på sjukhus och få penicillin i snabb-dropp.

Symtomen på ros är att huden hastigt blir röd, svullen och öm. Man får samtidigt hög feber upp mot 40 grader, eventuellt med frossa och muskelskakningar. Allmäntillståndet är uselt, man blir helt “groggy” och klarar inte att stå på benen. Vanligast är att man som du får ros i benet, men man kan också få det i ansiktet. Lymfkörtlarna i ljumsken eller på halsen brukar också ömma.

Du undrar naturligtvis varför just du drabbats av rosfeber och om det går att förebygga sjukdomen. Tyvärr är det så att om man en gång haft kraftig ros så kommer den ofta tillbaka. Det beror på att de små lymfkärlen i huden kan ha blivit skadade av streptokocker. Det är lymfbanorna som transporterar vita blodkroppar och vävnadsvätska. Om de inte fungerar så har huden svårt att försvara sig mot bakterier. Då gäller det att försöka förebygga och med baddning och plåster snabbt behandla minsta sår som uppkommer i huden. Orsaken till såren kan vara sviter av ditt gamla bensår, men också en irritation mellan tårna, ett skavsår eller en liten skråma. Bäst för dig är kanske att ha en ask med penicillintabletter hemma i beredskap, så att du kan börja behandlingen bums om symtomen dyker upp.

Man kan ha svårt att värja sig mot streptokocker om man samtidigt har någon annan sjukdom som minskar kroppens försvarsförmåga, t ex diabetes, någon blodåkomma eller sjukdom i immunförsvaret.

Streptokocker är vanliga bakterier som allt som oftast finns mitt ibland oss. De går alltså inte att utrota och inte heller att vaccinera sig emot. Många av oss bär på dem utan att bli sjuka. Men ibland slår de till och ger oss halsfluss, sårfeber, ros eller svinkoppor i huden. Ja, i värsta fall även blodförgiftning och chock. Det gäller att kroppens motståndskraft och immunförsvar fungerar.

Innan penicillinet fanns, alltså före andra världskriget, var rosfeber en fruktad åkomma som snabbt kunde vara livshotande. Nu är det inte så längre. Bakterien är alltid känslig för penicillin och därför tacksam att behandla. Den har lyckligtvis inte som många andra bakterier blivit resistent mot antibiotika, vilket kan kännas tryggt för dig och andra som drabbas av den plågsamma rosfebern.

Scroll to Top