Snäll kost bästa medicinen mot pankreatit

Min man, som är 68 år, har haft inflammation i bukspottkörteln tre gånger. Den första gången var 1994 i samband med att gallblåsan opererades bort....

Min man, som är 68 år, har haft inflammation i bukspottkörteln tre gånger. Den första gången var 1994 i samband med att gallblåsan opererades bort. Nästa gång var nio år senare, i augusti 2003, och den tredje gången tre månader senare.

Läkarna på sjukhuset där han varit inlagd menar att det inte finns någon medicin mot detta. Det enda man har sagt är att han ska vara försiktig med fet och starkt kryddad mat. Han har också fått rådet att skriva upp allt vad han äter varje dag för att på så sätt, om inflammationen kommer igen, försöka finna ut vilken mat han inte tål.

Nu har vi emellertid av en annan läkare fått veta att det finns två olika tabletter för att underlätta för bukspottkörteln, nämligen Pankreatin och Pankreon. Min fråga är om dessa mediciner inte är lämpliga för alla med inflammation i bukspottkörteln? I och med denna sjukdom har vårt liv blivit ganska kringskuret då vi inte vågar företa några längre resor eftersom man aldrig vet när sjukdomen kommer tillbaka. Varje gång den kommit har det varit som en blixt från klar himmel. Jag skulle vara tacksam för ett svar och ett gott råd om hur vi ska göra.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Bukspottkörteln har flera funktioner. Dels bildar den insulin och dels ungefär en liter bukspottsaft varje dygn. Denna saft smälter maten och neutraliserar saltsyran från magsäcken. Om din mans bukspottkörtel tagit skada av de tre tidigare inflammationerna och inte längre orkar bilda tillräckligt med saft så får han problem med att tillgodogöra sig maten. Symtomen är ofrivillig avmagring, smärtor efter måltider och lös avföring som innehåller de fetter tarmen inte förmått suga upp. I det läget har han nytta av endera av de två medicinerna du nämner i ditt brev. De innehåller just sådana matsmältningsenzymer som normalt bildas i bukspottkörteln och som saknas om man drabbats av kronisk bukspottkörtelinflammation eller pankreatit som läkarna säger.

Men om din man inte lider av sådana symtom utan har kvar det mesta av funktionen i sin bukspottkörtel och hans tarm klarar att suga upp maten, behöver han inte några extra enzymer. Tabletterna skyddar alltså inte mot ev. nya utbrott av akut pankreatit. De hjälper bara till att öka näringsupptaget om körteln redan har blivit fördärvad.

Vad kan din man då göra för att inte få några nya anfall? Jo, hos två tredjedelar av alla människor så tömmer sig gallan tillsammans med bukspottkörteln i en gemensam smal gång som mynnar i tolvfingertarmen. Om det vill sig illa kan galla komma in i bukspottkörteln och där aktivera bukspottet så att det startar en inflammation. Det betyder att din man bör vara försiktig med att äta sådant som sätter fart på gallan. Stora måltider, fet mat, ål, alkohol och ibland också ägg och äpplen ökar gallflödet. Dessutom brukar man inte tåla värktabletter med kodein samt vissa vattendrivande mediciner.

Orsaken till att man drabbas av inflammation i bukspottkörteln kan vara gallstenar, svullnad och ärrbildning efter operationer samt kramp i gallgångarna. Vissa virus, rökning, blodproppar i magen samt förhöjda fetter och högt kalk i blodet är andra kända utlösande faktorer. Men allra vanligast och absolut viktigast att undvika är alkohol. Sedan finns det faktiskt ganska många tillfällen då läkarna inte finner någon känd orsak. Pankreatit är en mycket smärtsam och påfrestande sjukdom, så jag hoppas verkligen att din man slipper framtida anfall.

Scroll to Top