Är det risk att mitt barnbarn drabbas av benskörhet?

Jag har ett barnbarn, nu 21 år, som är allergisk mot mjölk och mjölkmat. Han är lång och smal, men eftersom han idrottar en hel...

Jag har ett barnbarn, nu 21 år, som är allergisk mot mjölk och mjölkmat. Han är lång och smal, men eftersom han idrottar en hel del är han inte mager. Han äter varken ost eller smör på brödet, för av sin allergi får han då diarréer. Min fråga är hur det blir med benskörheten när han blir äldre? Och hur går det med hans tänder?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det kan vara klokt av ditt barnbarn att ta en extra kalktablett (0,5 gram) dagligen om han inte äter några mejeriprodukter. Kroppen behöver ungefär 1 gram kalk i maten varje dag. (Gravida kvinnor behöver mer.) Mjölk och ost brukar normalt sörja för drygt halva behovet. Sedan finns det en del kalk i grönsaker, frukt, ägg och mjöl. Receptfria kalktabletter som innehåller 0,5 gram (vilket är detsamma som 500 milligram) finns att köpa på apoteket. De har namnen Calcitugg, Kalcipos och Kalcitena.

Det är D-vitaminet som spelar den avgörande rollen när kalk ska sugas upp från maten. D-vitaminet samarbetar i sin tur med flera hormoner. Om man har kalkbrist så hjälper även njurarna till att spara, så att inget onödigt kalk förloras ut i urinen.

Nervtrådar, muskler, ja alla celler i kroppen, behöver kalk för att fungera. Därför är det viktigt att halten av kalk i blodet alltid ligger på samma nivå. Om kalkvärdet sjunker är det risk för muskelkramper och rubbad hjärtrytm. Därför “lånar” blodet kalk från skelettet och tänderna om det skulle uppstå en kalkbrist. Ungefär 99 procent av allt kalk i kroppen finns normalt i skelettet när man är ung.

Scroll to Top