Är det farligt med för låg puls?

Jag är en 72-årig kvinna som känner mig yr ibland. Nu har jag börjat kontrollera min puls och har upptäckt att den håller sig mellan...

Jag är en 72-årig kvinna som känner mig yr ibland. Nu har jag börjat kontrollera min puls och har upptäckt att den håller sig mellan 42 och 50 under flera dagar. Blodtrycket kontrollerar jag med en blodtrycksmätare och det är 146/82. Jag tar ingen medicin för blodtrycket, äter bara Cipramil och Zocord. Jag är 169 cm lång och väger 72 kilo. Nu undrar jag om det är farligt med för låg puls? Hur gör jag för att få upp den?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Så länge ditt blodtryck håller sig normalt mår du knappast illa av din långsamma puls. Det normala trycket gör att hjärnan, njurarna och de andra organen ändå får tillräckligt med syrerikt blod för att fungera väl. Men om dina hjärtslag kommer väldigt ojämnt med flera sekunders mellanrum eller om din puls sjunker under 40 så får du symtom. Då skulle det svartna för ögonen och vara svårt för dig att stå på benen eftersom blodet då inte når upp till huvudet. Men riktigt så allvarligt tycks det lyckligtvis inte vara i ditt fall.

Du undrar hur du ska kunna höja din puls. Ja, först och främst bör du se till att inte äta något pulssänkande medel. Du skriver att du tar två sorters mediciner. Zocord hjälper dig mot högt kolesterol och påverkar inte pulsen. Cipramil är en tablett mot nedstämdhet och den kan i vissa fall göra att hjärtfrekvensen ändras antingen uppåt eller nedåt. Kanske bör du därför diskutera med din doktor om du kan minska på Cipramildosen några veckor och se om det får någon gynnsam effekt. Annars är det framför allt många blodtryckstabletter som är kända för att sänka pulsen, men sådana tar du ju inte.

Någon riktigt bra medicin utan biverkningar som höjer pulsen finns tyvärr inte. Problemet är att sådana tabletter kan få hjärtat att ticka alldeles för fort eller flimra, vilket också är skadligt.

Hjärtat styrs av sitt eget nervsystem som kallas “retledningssystemet”. Hos äldre personer kan nervimpulserna minska eller blockeras vilket ger långsam puls. Även borrelia efter fästingbett eller virusinflammation i hjärtmuskeln kan orsaka liknande symtom. Vid riktigt långsam puls (bradykardi på läkarspråk) blir man hjälpt av en pacemaker som opereras in under huden. Via en tråd in i kärlen till hjärtat hjälper den hjärtat att slå rätt antal slag. Mer än 15 000 svenskar har en pacemaker som ger dem möjlighet att leva ett helt normalt liv. Pacemakern håller i 5-10 år innan man måste byta batteri.

Om du blir mer ostadig och om pulsen blir långsammare samtidigt som blodtrycket sjunker så bör du söka hjälp på din vårdcentral. En EKG-undersökning visar då om du har något fel på hjärtats egen rytm. Det är bara patienter med svår yrsel och svimningsbenägenhet som verkligen behöver hjälp av en pacemaker.

Scroll to Top