Kan jag ha fått en svampinfektion?

Jag har ett besvär som jag är väldigt orolig för, har haft det i flera månader. Besväret är i form av klåda och flytningar, Flytningarna...

Jag har ett besvär som jag är väldigt orolig för, har haft det i flera månader. Besväret är i form av klåda och flytningar, Flytningarna är helt vita och ibland lite “korniga”. De luktar inte något speciellt. Det kan ge klåda ordentligt emellanåt och jag försöker att inte klia mig. Jag tycker att det är lite rödflammigt ibland också.

Jag har varit och tagit cellprov och test på alla könssjukdomar som man kan ta (även mycoplasma eller vad det heter). Men inget var positivt. När jag gjorde testerna kunde gynekologen i det preliminära provet se att jag hade bakterier och gav mig därför antibiotika. Det var samma sort som de brukar ge vid klamydiainfektion. Jag tog dessa, men testerna var ju som sagt negativa och mina besvär har inte gått över trots att jag tog hela kuren som jag skulle.

Kan det vara en svampinfektion? Jag har testat att ta en engångsdos Pevaryl för drygt en månad sedan och jag har gått över till att använda Ellen tamponger. Känner mig orolig och det tar så lång tid att få tid hos gynekologen, vilken jag ju redan varit hos. Jag känner inte riktigt förtroende för gynekologer i allmänhet. Finns det något som jag kan ta eller göra för att hantera problemet själv?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Jag tror du har alldeles rätt. Jag tror också att du har svamp. Din beskrivning stämmer på alla sätt. En infektion med s k candida brukar ge korniga flytningar som är helt vita och som inte luktar illa. Rodnad på slemhinnor och hud stämmer också väl liksom klådan.

Du har redan provat receptfria svampmedel som Pevaryl. Det är alldeles utmärkt men ibland räcker det inte med en engångsbehandling. Behandlingen behöver ofta fortgå under ett par veckor eller till det att besvären försvunnit. Istället för tvål bör du tvätta dig med olja. Du blir precis lika ren som med tvål och vatten. Det går bra med vilken sorts olja som helst, men det finns t ex barnolja att köpa på Apoteket. Du kan också använda bara vatten men inte för ofta.

Svamp trivs bra i fuktig miljö. Svamppreparat finns både som slidpiller (vagitorier) och som salva. För bästa effekt tar du ett vagitorium per dag och smörjer dessutom med salvan där det kliar, vilket även kan omfatta området runt tarmöppningen och uppåt ljumskarna.

Ett problem är att svamp smittar. Har du underlivssvamp har säkert din partner detsamma. Det är inte alls ovanligt att gå och bära på en svampinfektion utan att själv ha några nämnvärda symtom. För att du ska få bukt med dina besvär är det alltså viktigt att behandla även honom. Annars får du snabbt dina besvär tillbaka – och så är det bara att börja om från början igen…

Det “gamla vanliga” när det gäller underlivsbesvär, inklusive urinvägsbesvär, är att undvika tighta jeans, att undvika att gå omkring i blöt baddräkt utan att i stället “lufta underlivet” så ofta du kan, t ex sova utan trosor. Köp gärna en omgång extra svampmedel att ha hemma så du kan börja med en kur direkt om besvären skulle komma tillbaka. Skulle besvären fortsätta att hålla på och om receptfria svampmedel inte räcker finns det även mer potenta receptbelagda preparat. Men då måste du ha tag på en gynekolog och då helst någon du känner att du skulle kunna ha förtroende för. För sådana finns också…

Scroll to Top