Kan en förlorad äggstock leda till depression?

Jag är 24 år, har inga barn och har aldrig varit gravid. Jag har fast sällskap sedan sex år och kommer med tiden att vilja...

Jag är 24 år, har inga barn och har aldrig varit gravid. Jag har fast sällskap sedan sex år och kommer med tiden att vilja ha barn. Nu har jag fått veta att jag har en 13 cm stor cysta på ena äggstocken. Jag har fått veta att cystan till största delen är vätskefylld men att det syntes något “annat” också på ultraljudet.

Jag har blivit placerad i operationskö med förtur. Läkaren sa att jag eventuellt kommer att mista en äggstock, så nu undrar jag vad följderna blir av det? Han sa att man inte halverade chansen att få barn, men hur blir det t ex med produktionen av östrogen? För två år sedan avslutade jag en behandling av en djup depression och mått bra sedan dess men kan risken öka för att jag ska hamna där igen?

Jag har inte alls ont av cystan. Det var ett s k “bi-fynd” som upptäcktes då jag gjorde en datortomografi av njurarna (en utredning kring varför jag haft så många urinvägsinfektioner).

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Att råka ut för en eller flera cystor på äggstockarna är inte ovanligt. Under vår fertila period mognar i våra äggstockar normalt ett ägg varje månad. Runt ett mognande ägg bildas en tunnväggig vätskefylld “äggblåsa”. Normalt brister varje månad den tunna cystväggen varvid ägget slungas ut. Det fångas upp i den lilla “tratten” längst ut i äggledaren och transporteras sedan genom äggledaren ner till livmoderhålan. Ungefär halvvägs ner i äggledaren sker den eventuella befruktningen av ägget, och de allra första utvecklingsstadierna av det befruktade ägget kommer sålunda att ske här innan ägget slutgiltigt fastnar och utvecklas vidare i livmoderväggen. Någon gång kan cystväggen vara kraftigare och segare än normalt och brister inte utan fortsätter växa. Ibland kan resultatet bli att det bildas enstaka större cystor, ibland att det uppstår ett flertal mindre.

Ägglossningsprocessen upprepas varje månad under kvinnans befruktningsdugliga period i livet. Någon gång kan det inträffa extra delningar av cystan så att det bildas två eller flera små “rum” fyllda med klar eller grumlig, tunnflytande eller seg vätska samt ibland också med mer eller mindre kompakta ansamlingar av celler. Ett sådant rum kan med tiden växa till i storlek utan att spricka som de andra vätskeansamlingarna runt sina respektive ägg gör. I de allra flesta fall spricker äggcystorna spontant och resorberas tillsammans med såväl ägg som cellanhopningar och vätska. Hela förloppet går att observera och kontinuerligt följa med hjälp av ultraljudsundersökning och hormonanalyser.

Handläggningen av en cysta bedöms utifrån undersökningsresultat vid gyn-undersökning, ultraljudsfynd, röntgen, laboratorieanalyser, mikroskopisk undersökning av cyst-innehållet m m. Cystans storlek och utseende spelar exempelvis stor roll, väggtjocklek, misstänkt påverkan på omgivande organ och vävnader likaså. En 13 cm stor cysta som innehåller någon typ av avgränsbara förändringar, tillhör en grupp av cystor som man inte gärna vill lämna kvar. Så har din cysta också uppfattats, vilket framkommer av att du fick en snabb operationstid med förtur, vilket i sin tur innebär att du troligtvis redan hunnit bli opererad. Den som opererade dig kan då berätta för dig om vävnaderna på något skulle vara påverkade eller skadade så att det kan finnas risk för problem om du så småningom vill bli gravid.

Men jag tror inte att du ska behöva vara särskilt orolig. Vår kropp har en fantastisk förmåga att läka och reparera sig själv. Det kan t ex vara så, att en kvinna kan bli gravid trots att hon saknar sin ena äggledare och kanske bara har en liten rest kvar av äggstocken på den andra sidan. Ägg och spermier kan ändå lyckas träffa på varandra och resultatet bli en graviditet med ett friskt, normalt barn.

Depressioner kan ha många olika orsaker där östrogenbrist kan vara en utlösande faktor. Det är svårt att uttala sig om huruvida just din tidigare nedstämdhet haft samband med dina östrogennivåer eller inte eftersom detta är mycket individuellt. Dina depressioner kan ju ha uppkommit av helt andra skäl, där såväl yttre faktorer i omgivningen som inre “biologiska/kemiska” orsaker kan ha varit både utlösande och bidragande. Skulle det vara så att dina tidigare nedstämdhetsperioder varit delvis östrogenbristorsakade och om du skulle känna av liknande besvär igen efter en operation, så kan nedstämdheten åtgärdas med östrogentillägg, antingen separat eller i kombination med annan antidepressiv behandling. Det kan vara tryggt för dig att veta.

Scroll to Top