Jag står inte ut med min egen vrede!

Jag blir oroligt lätt arg och irriterad och står ej ut med mig själv när jag väl får den känslan. Direkt efteråt får jag sådan...

Jag blir oroligt lätt arg och irriterad och står ej ut med mig själv när jag väl får den känslan. Direkt efteråt får jag sådan ångest. Det är ofta jag tappar humöret över småsaker och jag kan säga en massa som jag egentligen inte menar. Det bara ploppar ut ur munnen. Efteråt ångrar jag allt eftersom jag märker att jag överreagerat och sårat någon annan. Vad ska jag göra?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Du är verkligen inte ensam om din upplevelse av att snabbt bli arg och sedan känna skam och ånger över hur du betedde dig. Nu vet jag inte om du bara säger saker eller om du även blir våldsam när du blir arg. Om du blir våldsam så att det går ut över dig själv (om du till exempel slår eller på andra sätt skadar dig själv) eller drabbar andra människor, så skulle jag vilja uppmana dig att omedelbart söka hjälp, i synnerhet om din ilska går ut över barn.

Handlar det framförallt om att du säger saker som du ångrar och att du skäms över att din ilska blev så tydlig och synlig, så är du som sagt en av många. Det finns olika sätt att förstå detta problem. Ett kan vara att du kanske har höga moraliska krav på dig själv när det gäller ilska. Vi lever ju i en kultur där det inte anses särskilt “fint” att bli arg eller visa ilska utan där motsatsen, att vara lugn och kontrollerad anses vara mycket bättre. Kanske påverkas du av detta så att det bidrar till dina skamkänslor över din ilska?

Hur tror du det skulle varit om du istället levt i en kultur där det är mer accepterat att man skriker och bråkar när man är arg – och där man anser det lika självklart att man ler och skrattar när man är glad som att man gråter när man är ledsen? Kanske hade du då inte alls ansett ditt eget temperament vara ovanligt eller problematiskt. Det kan alltså vara så att en anledning till att du upplever dig som så arg och dessutom skäms över det, är att du lever i en kultur där ribban är låg för vilka känslor som är okej att visa.

Om man är en person som har lätt till ilska men känner skam och skuld över det kan man lätt hamna i en ond cirkel. Så snart man känner ilskan börja puttra inombords väcks känslorna av skam och skuld. De känslorna kan i sin tur, även om det låter konstigt, faktiskt öka på ilskan, så ju mer skam och skuld desto mer ilska.

När du väl blir så arg att du börjar ge utlopp för ilskan gissar jag att det delvis innebär en lättnadskänsla. De flesta som blir arga brukar säga att just i den stunden så är det skönt, det känns som att lätta lite på trycket. Den här lättnadskänslan kan i sig göra att du även nästa gång du blir arg tillåter dig att ge utlopp för det, du har ju lärt dig att det är det som hjälper bäst i stunden.

Efter att du gett uttryck för din ilska kommer skulden och skammen tillbaka och då börjar du älta vad du sagt och du ångrar dig. Och nästa gång du blir arg finns skulden och skammen snabbt där och knuffar in dig i den onda cirkeln igen.

Sammanfattningsvis kan man säga att ilskan hänger ihop både med hur du ser på ilska, om du upplever skam och skuld över den och hur du agerar när du väl blir arg.

Vill man komma tillrätta med ilska behöver man både göra upp med sin syn på ilska, så att den inte är överdrivet sträng, och träna in nya beteenden att använda i situationer då man blir arg. Ofta handlar det om att fånga sin ilska när den är på en ganska låg nivå och testa sig fram till nya beteenden när man känner sig arg, beteenden som man inte behöver ångra i efterhand. Det kan handla om att gå undan, be att få återkomma i ett visst ärende, skriva ner varför man är arg eller liknande. Man kan också träna på att be om ursäkt till den eller de som man riktat sin ilska mot om man anser att man sagt eller gjort saker som man ångrar.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv metod om man vill lära sig att komma tillrätta med sin ilska Om du önskar gå i KBT kan du söka en utbildad psykoterapeut på www.kbt.nu.

Scroll to Top