Jag okar inte tjata mer om pengar!

Vi är en familj med två vuxna och två barn. Vi bor i ett litet hus i en mellanstor stad. Jag och min sambo jobbar...

Vi är en familj med två vuxna och två barn. Vi bor i ett litet hus i en mellanstor stad. Jag och min sambo jobbar båda. Barnen går i skolan och spelar fotboll.

Det största problemet i min och min sambos relation är pengar. Vi har räkningar som alla andra. Vi bor ganska billigt i huset, vi bakar bröd och annat för att hålla kostnaderna på en rimlig nivå.

Men jag tycker samtidigt att vi ska unna oss hitta på något kul med familjen en gång i månaden eller oftare. Det har jag sagt många gånger men det blir bara en gång per år.

Min sambo säger att vi inte har råd. Jag tycker det är konstigt. Vi båda jobbar, vi har inga lån och både jag och min sambo har pengar på banken. Jag tycker att vi kan ta lite sparade pengar och göra något trevligt. Då säger han att det inte går eftersom pengarna behövs i framtiden.

Jag tycker det är så konstigt. Ska vi inte leva nu? Någon gång måste man bryta vardagen med roliga äventyr med familjen. Barnen behöver kläder och andra nödvändiga saker som tonåringar vill ha. Då säger han att de kan ärva kläder av varandra. Men det går ju inte, säger jag. Det är en pojke och en flicka!

I julas fick barnen mycket pengar av sin mormor. De köpte en sak för 3 000 kronor men resten sattes på banken. De pengarna ska de ha till körkort bestämde sambon. Men nu vill barnen ha lite av sina pengar så de kan köpa en del saker de tycker sig behöva. Men min sambo säger stopp!

Nu har jag slutat att tjata om det. Han får bestämma om vi ska hitta på något. Jag orkar inte mer!

Psykolog Liv Svirsky svarar:

I ditt brev beskriver du att du och din man har väldigt olika syn på ekonomi och på hur ni ska hushålla respektive använda era pengar. Din man tycks anse att man ska spara så mycket det går medan du önskar spendera pengar på sådant som kan förgylla livet men också på sådant du anser är nödvändigt för era barn.

Att ha olika syn på ekonomi är ofta en källa till konflikter i relationer. Inte sällan beror det på att parterna inte talar med varandra om vad som ligger bakom deras respektive uppfattningar och önskemål, utan bråken handlar om varje enskild utgift. Kanske är det så att den som är sparsam i själva verket är rädd för att pengarna ska ta slut och för hur livet skulle kunna bli då. Rädslan leder därför till en överdriven sparsamhet.

Den som å andra sidan vill spendera pengar kanske ser det som ett sätt att känna sig fri, att kunna unna sig och att få njuta av de möjligheter man har. Att då bli begränsad av sin partner ökar ofta lusten att spendera för att just känna frihetskänslan istället för den begränsning som återhållsamhet medför. Kan du känna dig i en sådan beskrivning?

Om man låter samtalen handla enbart om pengar, men inte om det som ligger bakom de uppfattningar man har är det lätt att hamna i bråk och låsta positioner. Kan man istället tala om de verkliga skälen bakom de olika åsikterna är det lättare att nå en lösning. Den som är rädd kan då få hjälp att hantera sin rädsla och se om den är adekvat eller inte medan den som vill spendera kan besluta sig för en rimlig nivå för detta som inte skrämmer den andre alltför mycket men inte heller inskränker friheten i för hög utsträckning.

Mitt råd är utifrån detta, att du och din man verkligen talar igenom era respektive sätt att se på pengar. Varför vill ni göra och ha det som ni vill? Ta också med vad ni vill lära era barn, även där kan olika åsikter och värderingar leda till bråk. Försök att vara ärliga och uppriktiga när ni för detta samtal. Om ni har svårt att tala om detta men ekonomin fortsätter att utgöra en konflikthärd i er relation tycker jag att ni ska söka er till parterapi för att få hjälp med dessa samtal och hitta en lösning.

Om du vill ha lite mer tips när det gäller problem i kärleksrelationer kanske du är intresserad av en e-mailbaserad minikurs? Den kan du i så fall läsa mer om på www.dailybitsof.com/courses/daily-bits-of-parterapi och där kan du också anmäla dig.

Scroll to Top