Hur får man kontakt med psykolog?

Jag undrar hur man gör om man skulle vilja boka in samtal med en psykolog? Måste jag först gå till en allmänläkare på vårdcentralen och...

Jag undrar hur man gör om man skulle vilja boka in samtal med en psykolog? Måste jag först gå till en allmänläkare på vårdcentralen och prata om mina problem där och be om en remiss? Eller kan jag själv direkt kontakta en psykolog och var finns de i så fall? Är det till psyk-kliniken man vänder sig?

 Jag skulle helst vilja kontakta en psykolog direkt och inte gå via vårdcentralen. Jag tycker det är nog svårt att få en tid hos en vanlig läkare. Man måste beskriva i minsta detalj vad man har för besvär och de försöker alltid mota en redan i telefonen. Jag skulle vilja ta mina problem direkt med psykologen. Går det? Och vad kostar det om man skulle behöva gå några gånger?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Hur man enklast får tag på en psykolog ser lite olika ut i olika delar av landet. På många håll finns numera psykologer knutna till vårdcentraler. Ibland sitter psykologerna på vårdcentralen, andra gånger har de samarbetsavtal med vårdcentralen men tar emot klienter på annat håll. Oftast brukar det vara så att en husläkare skriver remiss till en kontakt med psykolog, oftast till de psykologer som är knutna till vårdcentralen, i annat fall till psykiatrin där du bor. Naturligtvis måste läkaren få veta lite om varför du önskar få träffa en psykolog, men som regel behöver de inte veta särskilt mycket.

 Du kan också vända dig till den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen där du bor. Är du under 18 år vänder du dig istället till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Dessa mottagningar brukar du kunna hitta via ditt landstings hemsida eller på www.1177.se. Även på BUP och inom vuxenpsykiatrin kan det se olika ut vad gäller rutinerna för att ta emot nya besök. Ibland finns mottagningsteam som träffar den sökande först och sen beslutar vem personen ska få träffa för en fortsatt kontakt. Andra gånger bokar man tid och ber att få träffa en psykolog redan på telefon.

 Är du under 23 år finns ungdomsmottagningarna och vissa av dem har psykologer anställda. På www.umo.se hittar du kontaktuppgifter till alla ungdomsmottagningar i landet. På respektive mottagnings egen hemsida brukar det framgå vilka som jobbar där och då ser du om det finns psykolog.

 Är du student vid högskola eller universitet kan du vända dig till studenthälsan. Även de brukar i de flesta fall kunna erbjuda psykologkontakt. Kontaktuppgifter till studenthälsan hittar du till exempel via respektive universitets och högskolas hemsida.

 Även inom företagshälsovården brukar psykologsamtal erbjudas. Om du har ett arbete kan du vända dig till din företagshälsovård för att höra vad som gäller för just er arbetsplats.

 En del försäkringar kan berättiga till psykologkontakt – oftast ingår det i privata vårdförsäkringar. Om du har en sådan kan du kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

 Naturligtvis kan du även uppsöka en psykolog privat. Du får då bekosta kontakten själv men kan välja fritt vem du vill vända dig till. Kanske har du vänner eller bekanta som kan ge dig ett råd om vem du kan söka upp? I annat fall finns olika sajter där du kan söka dig fram. Om du söker en psykolog med KBT-inriktning finns en förteckning på www.kbt.nu. Även www.psykologiguiden.se har en förteckning över psykologer i hela landet.

 Priset för att gå i privat behandling hos psykolog varierar beroende på vilken inriktning psykologen jobbar med och var i landet du bor, men det brukar ligga mellan 600-1300 kronor per session och en session är 45-60 minuter.

 Även längden på behandlingen varierar mycket, i vissa former av terapi träffar man psykologen en eller ett par gånger i veckan under ett eller ett par års tid medan andra behandlingar är betydligt kortare, runt tio gånger under några månaders tid. Ibland kan du redan på förhand göra upp om ett maxantal träffar med psykologen och så utgår ni från den planen när ni lägger upp er behandling. Du får helt enkelt fråga de psykologer du kontaktar hur de arbetar, hur långa behandlingarna brukar vara samt vad det kostar att besöka dem.

Scroll to Top