Är min särbo deprimerad?

Jag har några frågor kring min pojkvän som är 27 år. Vi har varit tillsammans i snart tre år och just nu är vi särbor...

Jag har några frågor kring min pojkvän som är 27 år. Vi har varit tillsammans i snart tre år och just nu är vi särbor efetersom jag studerar på en annan ort. Han har gått upp sammanlagt 20 kilo på två år, han tränar inte och går inte ut för att umgås med andra människor.

 

Han jobbar som säljare på ett försäkringsbolag och då han kommer hem lägger han sig och sover eller spelar dataspel. Han är alltid uppe sent på nätterna och sover jättelänge på dagarna vilket blir ett stort problem för oss. Han är ständigt trött och sover mycket på dagarna.

 

Han har sömntabletter och tabletter mot ångest som han tar allt för ofta tycker jag. Jag ser på honom att han inte mår bra och det tråkiga är att jag känner att han inte vill hitta på något längre. Han äter skräpmat, rör inte på sig, är less på jobbet och brukar sjukanmäla sig för att “bara vara hemma”. Då vänder han på dygnet helt.

 

Jag vet inte vad jag ska göra för att få tillbaka min “gamla” pojkvän för jag känner att detta börjar spåra ur. Jag har försökt prata med honom om detta men han blir bara sur och svarar med att om han är trött så ska han sova. Han är väldigt egoistisk och anser att det är “fullt normalt” att vara uppe till 4-5 på morgnarna och sova till 14-15 på eftermiddagen.

 

Då jag har andra åsikter kommer han alltid med ursäkter om att han inte har tid och prata med mig. Jag har även försökt prata med honom om att det är viktigt att få frisk luft, ta promenader, umgås med kompisar och äta rätt eftersom han som har lätt att må psykiskt dåligt ska kunna må bra. Tycker inte om att han bara ligger inne och sover och knaprar tabletter. Är han deprimerad?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Du beskriver en stor oro för din pojkvän men det låter som att ni har svårt för att tala med varandra om det. Tror du att han skulle kunna tänka sig att tala med någon annan om hur han mår och få den personens syn på saken? Eftersom han har fått sömntabletter utskrivet har han ju en läkarkontakt, så kanske kan den personen vara bra att fortsätta tala med om saken? I annat fall kan han vända sig till sin husläkare som kan göra en första bedömning eller vid behov hänvisa honom vidare.

 

Det finns vissa kriterier som ska vara uppfyllda för att man ska kunna sätta en depressionsdiagnos och de är bland annat att man under en tvåveckorsperiod lidit av tydliga tecken på depression, det kan till exempel vara nedstämdhet (minskat intresse för saker man annars brukar uppskatta), aptitförändringar, sömnstörning, bristande energi, känslor av värdelöshet och försämrad koncentrationsförmåga. Tankar på att inte längre vilja leva kan också förekomma hos den som är deprimerad.

 

Mycket av det du beskriver i ditt brev skulle kunna tyda på att din pojkvän är deprimerad, men för att säkert kunna avgöra om en viss person uppfyller kriterier för diagnosen krävs att till exempel en psykolog eller en läkare träffar personen ifråga så att han eller hon får beskriva sin situation och sitt mående. Ibland får personen också fylla i formulär och resultaten av dem vägs in i bedömningen.

 

Skulle det visa sig att din särbo är deprimerad bör han erbjudas behandling. Vid depression finns både medicinsk behandling och psykoterapi som kan ge god hjälp. Idag erbjuds på vissa håll i landet kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet, bland annat för just depression. För en del personer passar det väldigt bra då terapin är lättillgänglig. Man behöver varken passa en viss tid eller befinna sig på en viss plats för att träffa sin psykoterapeut. På www.internetbehandlingar.se kan man läsa mer om det och se vilka behandlingar som finns.

 

Om man mår psykiskt dåligt är de råd du försöker ge din särbo helt riktiga. God sömn, god kost, stabila dagliga rutiner, umgänge och motion är mycket viktigt för ökat välmående. Den sortens insatser ingår också som en del i psykoterapeutisk behandling av depression liksom en rad andra psykiska problem.

Scroll to Top