Är det inte rättvist att sonen betalar hem?

Jag är en 47-årig kvinna med make och en 21-årig son som bor hemma. Äldste sonen är 23 år och har nyligen flyttat hemifrån. Han...

Jag är en 47-årig kvinna med make och en 21-årig son som bor hemma. Äldste sonen är 23 år och har nyligen flyttat hemifrån. Han har arbete och tjänar ganska bra. När han bodde hemma hos oss betalade han den sista tiden hem 3 000 kronor varje månad.

 

Vår yngste son har utbildning men har aldrig haft något jobb. Han har cirka 3 000 kronor per månad i något slags bidrag. Jag vet att det inte är mycket men tycker ändå att han borde betala en liten summa till oss, kanske en femhundring.

 

Jag har försökt ta upp det till diskussion men det slutade bara med att både min man och son blev arga på mig. Jag tycker det borde kännas bättre för sonen att bidra med något. – han har ju både mat och husrum här. Vad skulle det inte kosta för honom att bo i egen lägenhet?

 

Att betala lite skulle kanske motivera honom lite mer att söka jobb. Även om det är svårt måste man ju anstränga sig också. Min man och jag har båda sjukpension och det vi får ut varje månad räcker till det nödvändigaste och lite till. Men oförutsedda utgifter, till exempel ett tandläkarbesök, är väldigt svårt att få pengarna att räcka till.

 

Jag vet inte varför min man är så emot att sonen ska betala en slant. Jag tycker faktiskt att vi gör honom en otjänst genom att låta honom slippa undan. Vad tycker du att jag ska göra åt situationen? Är det verkligen så orealistiskt att begära några hundra i månaden för mat och husrum?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Hur man ska ställa sig till att hemmaboende vuxna barn betalar en slags hyra till sina föräldrar varierar mycket. Vissa föräldrar, och även ungdomar, tycker att de självklart ska betala för sig medan andra anser att de ska slippa göra det. Somliga hänvisar till barnets situation vad gäller möjlighet att betala. Hur mycket pengar har barnet, hur mycket kan han eller hon avvara, vad gör han eller hon för att tjäna pengar?

 

Föräldrar vars barn studerar heltid och lever på studiebidrag kan ibland tycka att barnet ska slippa betala då de gör en viktig syssla som faktiskt medför att ekonomin är skral. Föräldrar vars barn arbetar brukar tycka det är rimligt att barnen betalar en hyra hemma om de inte sparar till något specifikt och viktigt ändamål såsom insatsen till en egen lägenhet. Andra tycker liksom du att även barn som är arbetslösa ska betala för sig, just för att få en ökad motivation att söka och ta ett arbete.

 

Även föräldrarnas ekonomi brukar spela in i det här beslutet. Föräldrar med god ekonomi har som regel lite större valfrihet då de kanske inte behöver barnets pengar utan fattar sitt beslut utifrån vad de vill att barnet ska lära sig genom att betala för sig. Om ekonomin är ansträngd är valfriheten naturligtvis inte lika stor varför föräldrarna, så som du beskriver i ditt brev, faktiskt är beroende av den summa som barnet bidrar med och då måste begära en hyra oavsett om de anser det vara den bästa lösningen eller inte.

 

Flera banker ger råd i de här frågorna via sina hemsidor och kanske ibland även vid personlig rådgivning. Kanske kan du kolla på nätet eller höra med er bank vad de säger?

 

Jag föreslår också att du i första hand talar med din man då det är ni som är föräldrar och är ansvariga för hemmet och hushållet. Lägg fram de sakliga argument du har utifrån hur er ekonomi faktiskt ser ut och vilken buffert ni har, eller saknar, för att hantera oförutsedda utgifter. Ta också upp att du anser det vara pedagogiskt viktigt att er son lär sig hantera en ekonomi och att detta kan vara ett sätt för honom att göra det.

 

Förhoppningsvis kan du och din man, om ni inte blir helt eniga, nå en kompromiss mellan era förslag. En kompromiss där båda ger avkall på sin initiala önskan men får igenom en del av vad som känns viktigt. När ni kommit fram till detta kan ni presentera det för er son och använda de argument ni kommit fram till. Förhoppningsvis kan ni nå en lösning, kanske baserad på en kompromiss, även med honom.

Scroll to Top