Var är bouppteckningen efter min dotter?

Min dotter avled efter en svår sjukdom och efterlämnade sin make och deras två barn. Nu 3-4 år efter min dotters död kan min svärson...

Min dotter avled efter en svår sjukdom och efterlämnade sin make och deras två barn. Nu 3-4 år efter min dotters död kan min svärson inte längre bo kvar och säljer därför huset som står i hans namn och nu kommer min fråga: Ska det inte ske en bouppteckning och ska inte mina två barnbarn få ut sitt morsarv nu?

Tilläggas kan att min dotters skuld i huset var bortförsäkrad. Hur är det med laglotten?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Om din dotter nu inte efterlämnade ett testamente, som innebar att barnen skulle ärva henne före hennes make, är det din svärson som enligt gällande lag ärver allt.

Före 1988 ärvde endast de gemensamma barnen omgående och den efterlevande föräldern var arvlös och fick endast behålla sin giftorättshälft. Men därefter förändrades arvsrätten radikalt för de gemensamma barnen på så sätt att de endast fick en efterarvsrätt till sin avlidne förälder. Istället för att ärva omgående var det den efterlevande föräldern som fick hela arvet och det utan att de gemensamma barnen kunde begära ut sin laglott.

De fick med andra ord en uppskjuten arvsrätt och får ärva först när den efterlevande föräldern också dör och då efter båda sina föräldrar.

När det sedan gäller din fråga om inte en bouppteckning måste ske så är det så att detta säkerligen också har upprättats månaderna efter din dotters bortgång. Enligt lag ska detta ske inom tre månader efter dödsfallet.

Scroll to Top