Tjänar jag på att inte göra en bodelning?

Min man har avlidit och vi har varsitt särkullbarn samt ett inbördes testamente. Min makes barn vill ha ut sin laglott och jag har därför...

Min man har avlidit och vi har varsitt särkullbarn samt ett inbördes testamente. Min makes barn vill ha ut sin laglott och jag har därför följande fråga:

Vi saknar enskild egendom och min makes förmögenhet uppgår till 200 000 kronor och min till 300 000 kronor. Kan jag då välja att det ej ska göras bodelning för att få behålla mer? Finns det något som kan vara negativt för mig vid arvskiftet?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

En bodelning måste i och för sig ske eftersom särkullbarnet har begärt att få ut sin laglott, men jag förstår att du tänker på undantagsregeln i Äktenskapsbalkens 12:e kapitel 2:a paragraf. Den lyder: Vid anledning av en makes död skall, om den efterlevande begär det, vardera sidan som sin andel behålla sitt giftorättsgods.

Är det så att du vid kommande bodelning begär att få behålla ditt giftorättsgods, det vill säga det du äger, som din andel kommer du istället för att enligt huvudregeln enbart få behålla din giftorättshälft på 250 000 kronor av din och din makes sammanslagna förmögenhet på 500 000 kronor erhålla 300 000 kronor.

Med stöd av denna regel minskas med andra ord kvarlåtenskapen, som ska skiftas mellan dig och din makes barn, med 50 000 kronor, det vill säga att särkullbarnets laglott minskar från 125 000 kronor till 100 000 kronor.

Utöver detta skulle undantagsregeln innebära att särkullbarnets resterande farsarv vid din död istället för att motsvara en tredjedeldel av boet enbart skulle utgöras av en fjärdedel därav.

Scroll to Top