Måste jag ta ut mitt farsarv nu?

Min far avled för en tid sedan och i veckan fick jag en kallelse till hans bouppteckning. Mina föräldrar levde inte tillsammans och under större...

Min far avled för en tid sedan och i veckan fick jag en kallelse till hans bouppteckning. Mina föräldrar levde inte tillsammans och under större delen av min uppväxt fick jag gå med skammen inför mina kompisar, att jag faktiskt aldrig hade träffat min far. Det var först under de senare tonåren som vi fick kontakt med varandra. Det blev inte heller någon fördjupad relation eftersom han i första hand prioriterade sin nya familj. Den kontakt som ändå kom till stånd var säkerligen hans hustru påskyndare till.

Förutom sin hustru hade min far en son, min halvbror. Det finns en villa och en äldre bil men jag tror inte att hustrun har någon möjlighet att lösa ut mig utan att tvingas sälja huset och därigenom nödgas flytta.

Min undran är om jag verkligen måste ta ut mitt arv nu eller om jag istället kan få mitt farsarv den dag hustrun också dör? Hur gör jag i så fall?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Även om du enligt lag ärver och därmed blir dödsbodelägare i din fars dödsbo finns det ingen lag som tvingar dig att kräva ut arvet nu. Det går naturligtvis bra att istället ta ut detta den dag hans hustru avlider.

Antingen kan ni upprätta ett avtal om “sammanlevnad i oskiftat bo” eller så kan du avstå från din arvsrätt till hennes förmån och därigenom bli så kallad “efterarvinge”. Det sistnämnda blir med andra ord på samma sätt som för din halvbror, eftersom han enligt lag inte ärver något nu utan istället ärver båda sina föräldrar först den dag även hans mor avlider.

Det första alternativet innebär att du fortfarande är dödsbodelägare och därmed har ett inflytande i dödsboet. Det kan innebära att hustrun, om din far exempelvis är lagfaren ägare till huset, inte kan sälja detta utan ditt godkännande. Skulle boet sedan fortfarande vara oskiftat vid hustruns frånfälle innebär huvudregeln, att hälften av det som då finns utgör ett farsarv, vilket ska delas mellan dig och din halvbror.

Det andra alternativet innebär, att du avstår från att vara dödsbodelägare och hustrun ärver allt. Därigenom kan hon fritt göra som hon vill med boet, såsom att konsumera, försälja, pantsätta och så vidare. Hon har då ingen som helst förvaltningsskyldighet, att det finns en enda krona kvar den dag hon dör. Den enda begränsningen är att hon inte genom ett eget testamente kan styra över den andelen av boet som vid hennes död anses komma från din far. Men finns det då ett överskott gäller samma huvudregel som i första fallet, att hälften av behållningen anses utgöra din och din halvbrors farsarv.

Scroll to Top