Måste jag dela med mig av mammas arv?

Min mamma har nyligen gått bort och efter bouppteckningen kvarstår 2 900 kronor (inga fastigheter eller värdesaker). Jag har två halvsyskon på min pappas sida...

Min mamma har nyligen gått bort och efter bouppteckningen kvarstår 2 900 kronor (inga fastigheter eller värdesaker). Jag har två halvsyskon på min pappas sida och vid hans bortgång för 20 år sedan fick de båda ut sin laglott. Jag har inte tagit ut någonting från min pappa och frågan är nu om jag måste dela med mig av de 2 900 kronorna som min mamma lämnade efter sig. Hur ska de fördelas?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det är inte möjligt att ge dig ett säkerställt svar utan att ha haft möjlighet att granska både din fars bouppteckning och hans testamente. Med ledning av dessa får man sedan räkna ut hur stor andel själva arvet till din mor utgjorde av det hon efter utbetalningen av laglotterna, satt kvar med, det vill säga hennes giftorättsandel samt hennes arv.

Samma andel ska sedan av de 2 900 kronorna anses komma från din far och därav erhåller du hälften och dina halvsyskon, vilka tidigare har utfått sina laglotter, en fjärdedel vardera. Resterande andel anses följaktligen såsom ett arv från din mor och som då enbart ärvs av dig.

Det låter som mycket arbete med dels själva uträkningen och dels skiftet som ska ske i skriftlig form och därför vore det kanske bättre om ni kom överens om att överskottet istället skulle användas till blommor till graven framöver eller att dina halvsyskon i gåva gav dig sina andelar, som ett tack för att du har skött det hela. Glöm nu inte att den deklaration som ska göras i mammas namn detta år samt nästa år också kan ge antingen en kvarskatt eller pengar tillbaka som ska hanteras på något sätt som ni kommer överens om.

Scroll to Top