Kan vi testamentera allt till barnbarnen?

Jag vill fråga om det är någon ny lag på gång angående arv till barn? Hur mycket måste man lämna i arv till sina barn?...

Jag vill fråga om det är någon ny lag på gång angående arv till barn? Hur mycket måste man lämna i arv till sina barn? Kan man skriva över allt, exempelvis till ett barnbarn? Vi har inga särkullbarn.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Nej, någon ny lag, när det gäller bröstarvinges arvsrätt, är inte på gång och i ert fall, där ni enbart har gemensamma barn, är den efterlevande av er två helt skyddad allt sedan en lagändring som trädde i kraft 1988. Era barn ärver först den dag den siste av er två dör.

 

Men om ni nu har en önskan att era barnbarn ska ärva er istället för era barn den dag den efterlevande av er också dör, krävs att ni upprättar ett testamente med denna inriktning. Det finns dock, när det gäller bröstarvingar, en begränsning i era möjligheter att “hoppa över” era barn till era barnbarns förmån. Denna begränsning i er testationsfrihet innebär att era barn, trots att ni i ett testamente till exempel sagt att barnbarnen ska ärva allt, kan begära jämkning för sin laglott och därigenom ändå få ut sitt halva föräldraarv.

 

Med anledning av denna begränsning är det många som i sitt testamente skriver “…med undantag av bröstarvinges rätt till laglott ska resterande tillfalla…”

 

Själv är jag av den uppfattningen, att om en förälders önskan är att barnbarnen ska ärva allt så ska man också skriva så. Sedan blir det upp till barnen att kräva sin laglott om de inte vill respektera sin förälders önskan.

 

Det kan i det här sammanhanget nämnas att en efterlevande maka/make inte har något laglottsskydd överhuvudtaget och därför kan bli helt arvlös på grund av att den avlidne maken har testamenterat sin kvarlåtenskap direkt till de gemensamma barnen eller till och med till någon helt utomstående person.

Scroll to Top