Hur ska jag skydda min egendom?

När jag flyttade ihop med min pojkvän hade han i princip bara sin tandborste jämte diverse skulder med sig. Själv ägde jag min lägenhet, hade...

När jag flyttade ihop med min pojkvän hade han i princip bara sin tandborste jämte diverse skulder med sig. Själv ägde jag min lägenhet, hade både bil och sparande i aktier. Vi har två barn tillsammans och kontakten med hans son från ett tidigare förhållande är ytterst bristfällig.

Det känns lite skamligt att jag känner att jag både vill skydda mig själv och våra två gemensamma barn. Anledningen till att jag skriver till dig är också att vi ska gifta oss efter sommaren och jag vet inte hur detta förändrar den juridiska situationen för oss?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Detta att du och din sambo idag var och en äger sin egendom och svarar med den för era respektive skulder är inget som förändras i och med ert giftermål. Den stora förändringen blir att ni som gifta vid dödsfall eller vid en eventuell framtida skilsmässa får anspråk i varandras egendom/giftorättsgods.

Vid en skilsmässa skulle huvudregeln innebära att du och din make skulle lägga samman era respektive nettoförmögenheter i en enda klump och därefter gå ur äktenskapet lika förmögna eller fattiga.

Vid ett dödsfall innebär huvudregeln vid din makes bortgång att du via en bodelning skulle få ut hälften av er sammanlagda nettoförmögenhet och sedan ärva 2/3-delar av den andra halvan (själva kvarlåtenskapen) före dina två barn, som istället har en efterarvsrätt efter sin far först den dag du dör.

Men via en undantagsregel skulle du dock vid bodelningen kunna begära att få behålla allt ditt giftorättsgods såsom din andel och därmed komma i den situation som du har idag, det vill säga att det enbart är det din sambo äger som skulle utgöra själva arvet till barnen.

Däremot är det naturligtvis inte säkert att din sambo som gift skulle åberopa samma undantagsregel utan att han vid din död istället skulle låta huvudregeln gälla, det vill säga att han fick hälften av er sammanlagda nettoförmögenhet såsom sin giftorättshälft och den andra hälften som ett arv efter dig före era två barn. Detta låter kanske inte så illa i det skedet att han ärver hälften, men får konsekvenser den dag även han dör. I den situationen skulle hälften av boet betraktas såsom ett arv från dig till dina två barn trots att du i äktenskapet var den förmögne. Den andra hälften ses då följaktligen som ett arv efter din make att fördelas i lika delar mellan hans tre barn. Dina två barn skulle alltså i den situationen inte gynnas av att du hade varit den förmögne i äktenskapet.

Om du vill förhindra att denna effekt skulle kunna uppstå, föreslår jag att du tillsammans med din make upprättar ett äktenskapsförord om att din eller bådas egendom ska utgöra enskild egendom.

Scroll to Top