Har mamma rätt att ge bort huset?

Min mamma och min moster har under hela min uppväxt tillsammans ägt ett hus på västkusten som min farfar byggde på 1940-talet. Huset var från...

Min mamma och min moster har under hela min uppväxt tillsammans ägt ett hus på västkusten som min farfar byggde på 1940-talet. Huset var från början mycket enkelt, men har efterhand fått en allt högre standard. Eftersom min faster saknar barn har jag tagit för givet att min bror och jag en dag i framtiden kommer att få dela ägandet av farfars hus på samma sätt som min mamma och min faster har gjort.

När jag sedan läste i ortstidningen under rubriken “Lagfarter” blev jag chockad! Min mamma och faster hade sålt farfars hus till min bror och det för endast noll kronor! Eftersom min mamma och jag inte längre har kontakt med varandra ringde jag min bror och fick då svaret att han hade fått det i gåva och att jag sedan vid mammas död skulle kompenseras med annat i boet efter mamma. Min bror påstod också att lagen var tydlig med detta. Stämmer detta och i så fall till vilket värde.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

När det gäller din mors gåva till din bror är det helt korrekt att hennes gåva ska ses såsom ett förskott på din brors morsarv och att dess värde därför ska sammanläggas med din mors övriga kvarlåtenskap för att sedan avräknas på din brors lott.

Men har din mor skriftligen eller på annat sätt gett uttryck för att någon avräkning på din brors arv inte ska ske utan att det var hennes avsikt att han skulle gynnas i förhållande till dig kan regeln om förskott på arv inte tillämpas. Istället kan det förstärkta laglottsskyddet eventuellt komma att tillämpas.

När det sedan gäller till vilket värde gåvan ska ha vid tillämpningen av förskottsregeln utgår man från det vid gåvotillfället gällande marknadsvärdet och inte det gällande marknadsvärdet vid din mors frånfälle. Skulle det förstärkta laglottsskyddet komma att istället tillämpas gäller däremot den senare principen.

Slutligen ska du vara medveten om att man vid din fasters frånfälle inte kommer att utgå från dessa förskottsregler såvida detta inte har föreskrivits eller framgår på annat sätt.

Scroll to Top