Gäller samma paragraf?

Kan man vid skilsmässa åberopa samma paragraf som vid dödsfall, 12:e kapitlets andra paragraf, det vill säga att det inte ska göras en hälftendelning vid...

Kan man vid skilsmässa åberopa samma paragraf som vid dödsfall, 12:e kapitlets andra paragraf, det vill säga att det inte ska göras en hälftendelning vid bodelningen?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Äktenskapsbalkens 12:e kapitels andra paragraf handlar i och för sig om bodelning, men avser inte en bodelning i samband med en skilsmässa utan enbart situationen där endera maken har avlidit. Enligt denna regel kan den efterlevande begära att få behålla allt sitt giftorättsgods såsom sin andel vid bodelningen.

Detta undantag från huvudregelns 50/50 delning av makarnas sammanlagda giftorättsförmögenhet åberopas många gånger där den avlidne har särkullbarn och där den efterlevande maken är den “förmögne” i äktenskapet.

Skulle endera av makarna vid en skilsmässa tycka att en hälftendelning skulle leda till att denne skulle få lämna ifrån sig för mycket av sitt giftorättsgods för att uppnå huvudregelns 50/50 princip, har denna möjlighet att begära en jämkning till sin förmån.

Men en förutsättning för att en skevdelning ska kunna ske är till exempel att äktenskapet inte har varit långvarigt (kortare tid än fem år inklusive eventuell tid som sambor före äktenskapet). Det gäller även faktorer såsom makarnas ekonomiska förhållanden och andra omständigheter som kan leda till att en hälftendelning skulle ses som en oskälig fördelning. Det sker med andra ord en sammanvägning av samtliga omständigheter vid en oskälighetsbedömning.

Scroll to Top