Gäller inte min mors testamente?

När min mor i höstas avled var hon fortfarande gift med min far trots att han flyttade hemifrån när jag bara var sex år. Under...

När min mor i höstas avled var hon fortfarande gift med min far trots att han flyttade hemifrån när jag bara var sex år. Under alla dessa år har kontakten med min far varit obefintlig. Min mor skrev därför ett testamente att jag skulle ärva henne eftersom hon inte ville att min far skulle ärva henne.

 

Det kom därför som en chock, när jag vid bouppteckningen fick upplysningen av min fars ombud, att jag på grund av en undantagsregel inte skulle ärva något efter min mor trots hennes testamente. Men kan det verkligen vara så att testamentet inte gäller?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Jag förstår tillfullo att detta känns märkligt för dig. I synnerhet som din mor i sitt testamente förbigick din far som annars med gällande lagstiftning skulle ärva henne. Den undantagsregel som din fars ombud måste ha åsyftat kallas för basbeloppsregeln. Denna innebär att om din far vid bodelningen inte har en förmögenhet (det vill säga hans giftorättshälft av det dina föräldrar sammantaget ägde plus eventuell enskild egendom) överstigande fyra gånger det gällande prisbasbeloppet, så har han rätt att inkräkta på ditt arv ända upp till denna summa (idag 4 x 44 500 kronor eller totalt 178 000 kronor).

 

I ditt fall tycks det därför som om dina två föräldrar tillsammans hade en förmögenhet som understeg fyra gånger prisbasbeloppet och då denna regel har företräde framför ett testamente blir detta utan verkan. Vid din fars död anses istället en del av det han lämnar efter sig vara ett innestående morsarv till dig.

Scroll to Top