Gäller ett skriftligt löfte?

Vi är gifta sedan många år och har barn sedan tidigare men inga gemensamma. Vi oroar oss för att det ena barnet kommer att ta...

Vi är gifta sedan många år och har barn sedan tidigare men inga gemensamma. Vi oroar oss för att det ena barnet kommer att ta ut sin arvslott direkt och inte vänta tills vi båda gått bort.

 Kan vi, när vi ser över och skriver ett nytt testamente, be alla barnen att på dokumentet skriva att de lovar att vänta med att ta ut sitt arv till dess vi båda är avlidna?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det går naturligtvis utmärkt att barnen på testamentet lovar att inte kräva ut något när den förste av er avlider. Men detta ses dock inte som juridiskt bindande, såvida den först avlidnes barn samtidigt vid undertecknandet inte också fick en skälig ersättning för att de avstod från sin laglottsrätt. En skälig ersättning får då ses motsvara barnets laglottsdel beräknat på er förmögenhet vid tillfället för godkännandet.

 Ett annat alternativ för er kan naturligtvis vara att ni i ert testamente skriver in en straffsanktion, till exempel att den som utkräver sin laglott sedan vid den efterlevandes död inte ska få något ytterligare föräldraarv. Om ni skulle dra er för en sådan sanktionsskrivning eller för att betala ut ersättningar till era barn kan ni naturligtvis ändå låta barnen godkänna testamentet i förväg för att dessa därigenom förhoppningsvis ändå ska känna sig moraliskt, om än ej juridiskt, bundna till detta.

Scroll to Top