Finns det skäl att låta hustrun äga halva huset?

Jag och min fru gifte oss 1969 och 1971 byggde vi det hus vi fortfarande bor kvar i. Vi har enbart gemensamma barn och jag...

Jag och min fru gifte oss 1969 och 1971 byggde vi det hus vi fortfarande bor kvar i. Vi har enbart gemensamma barn och jag står som ensam ägare till huset. Finns det något skäl att via gåvobrev skriva över halva ägandet på min fru och därefter ta ut en ny lagfart? Jag vet att vi vid ett sådant förfarande kan få dubbla rotavdrag men vi är inte i behov av något sådant. Om något skulle hända mig, till exempel genom sjukdom eller trafikolycka, så att en god man ska utses för mig – kan då min fru välja ett av våra barn som god man?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Om vi tittar på er nuvarande situation, med dig som ensamägare till huset, vore det naturligtvis illa om du drabbades av sjukdom eller olycksfall, vilket resulterade i att du fick en god man utsedd för dig. Skulle din hustru då inte ha råd att bo kvar i huset, eller inte kunna behålla det av annan orsak och därför önskar sälja fastigheten, så är det din gode man som hanterar detta. Därefter sätts pengarna in på ett konto enbart i ditt namn. Då din hustru inte är delägare i huset kan hon inte heller göra anspråk att få ta del i försäljningslikviden.

 Det finns alltså anledning för er att fundera på om du ska låta henne bli delägare i fastigheten. Huruvida detta ska ske via en gåvotransaktion eller på annat sätt föreslår jag att ni går igenom tillsammans med en familjerättsjurist.

Scroll to Top