Får särbon företräda mig genom en fullmakt?

Jag är en ensamstående änka med särboförhållande och utan bröstarvingar. Vad händer om jag genom sjukdom eller olycka inte längre är vid mina sinnens fulla...

Jag är en ensamstående änka med särboförhållande och utan bröstarvingar. Vad händer om jag genom sjukdom eller olycka inte längre är vid mina sinnens fulla bruk? Får min särbo företräda mig och fatta nödvändiga beslut i ekonomiska och sociala frågor? Behövs eller erfordras särskilda fullmakter i så fall för detta?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det är inte ovanligt, framför allt makar emellan, att man utställer en så kallad framtidsfullmakt att företräda sig i en situation där man inte längre är i stånd att tillvarata sina rättigheter, såsom till exempel vid sjukdom eller olycka.

 

Men jag vill dock mena att villkoret för att din särbo ska kunna företräda dig i en sådan situation vi talar om, är att du i den stunden fullmakten utnyttjas av din särbo också är rättskapabel, det vill säga att du då är vid dina sinnens fulla bruk. I den situationen du beskriver är lagen tydlig med att en god man/förvaltare ska förordnas för att tillvarata dina intressen. Om din särbo skulle kunna förordnas får bedömas först när en sådan situation uppstår. Om du vill veta mer föreslår jag du vänder dig till överförmyndaren i din kommun.

Scroll to Top