Ewa fick nytt liv med hörapparaten: “Helt otroligt”

Ewa Ohlsson märkte att hon inte riktigt hängde med i samtalen med kollegorna på jobbet. Ändå var det svårt att erkänna att hon hörde allt sämre.

Ewa Ohlsson är programledare och känd för att sprida glädje och positiva nyheter på förmiddagarna i Sveriges Radio P4 Skaraborg.

På jobbet i studion flyter allt bra tack vare att hon använder hörlurar. Men dånande musik, flera människor som pratar samtidigt och mingel blev alltmer tröttande. Strax innan hon skulle fylla 60 insåg Ewa att hon nog hörde lite krattigt.

Ewa Ohlsson

Ålder: 64 år.
Familj: Sambon Thomas, två vuxna döttrar och fyra barnbarn.
Bor: Hjo.
Gör: Programledare och reporter på P4 Skaraborg Sveriges Radio.

– Jag hängde inte med i samtalet på möten och jag försökte läsa på läppar och tolka vad kollegorna sa. Jag tyckte att folk pratade tyst och sa ofta ”Va?” och ”Ursäkta, kan du ta om det där igen”. Det var jättebesvärligt, jag missade massor och kände mig utanför, säger Ewa.

Hade nedsatt hörsel på båda öron

Det är svårt att själv veta hur dåligt man hör. Ewa anpassade sitt liv till situationen och vande sig vid att inte höra allt.

– Jag visste att jag hörde dåligt. Sambon klagade länge på att jag höjde volymen på tv:n. Ändå drog jag mig för att söka hjälp, vilket var jättekorkat men jag har förstått att det är vanligt att stoppa huvudet i sanden lite när det gäller hörselbesvär.

Ewa säger att hon nog dragits med problemen i fem år då hon vände sig till vårdcentralen förra året. Hon tänkte att hon nog skulle få hörapparat. Om inte, så var det ändå dags att kolla hörseln eftersom hon drabbades av tinnitus för många år sedan.

När läkaren tittat efter eventuella vaxproppar fick hon en remiss till en hörcentral och fick träffa en audiolog. Testet visade att Ewa hade nedsatt hörsel på båda öronen och hon provade ut den allra minsta typen av bakom-örat-apparat med flera finesser.

– De var så otroligt små, de syntes knappt fastän jag är korthårig.

Den lilla hörappareten syns knappt bakom Ewas öra.

Fantastiskt att få hörapparat

När Ewa fick testa sina hörapparater blev hon först överväldigad av känslan.

– Det kändes helt otroligt. Wow, vilket hallelujamoment. Jag hörde vartenda ord folk sa och inte bara ett dovt mummel. Jag gick som på moln, säger Ewa.

Med hjälp av en app i mobilen kan hon reglera bas och diskant och göra vissa inställningar själv. Hon får också in ljud från mobilen, surfplattan och tv:n direkt i hörapparaterna med trådlös Bluetooth-teknik.

– De förenklar vardagen på många olika sätt, ja det är helt fantastiskt.

Isolerande att inte höra

Ewa har förstått att hörseln har tagit skada av att hon länge varit aktiv som musiker och oförsiktig med hörseln.

I tonåren turnerade hon som vokalissa i en dansorkester och hon sjöng och spelade revy i nästan 20 år.

– Jag har också jobbat nästan 30 år på radion med väldigt högt ljud i lurarna som ansträngt öronen.

Ewa skrattar när hon berättar att sambon numera tycker att hon skruvar ner tv:n alldeles för lågt.

– Då säger jag: ”Du kanske ska gå och kolla din hörsel.”

Det är dumt att vänta med att söka hjälp, säger Ewa.

– Tveka inte, sök hjälp om du upplever att du hör sämre. Det kan förändra hela ditt liv och du blir inte så isolerad.

Och hon har sett ut ett par speciella örhängen som hon önskade sig i julklapp.

– Om man är rädd att tappa sina hörapparater så finns det snygga örhängen som har en låsanordning som går att koppla till hörapparaten.

En audionom kan hjälpa dig

Om du misstänker att du hör dåligt ska du vända dig till en audionom som kan mäta hörseln. Audionomen utreder vilken typ av hörselproblem det rör sig om och hjälper till med att prova ut hörselhjälpmedel, till exempel hörapparat, och lär ut hur de ska användas. Du kan kontakta företagsläkare, hörcentral eller hörselvårdsavdelning på ditt sjukhus.

7 tips som skyddar dina öron

  1. Sänk volymen! Att ofta och länge lyssna på musik i hörlurar kan ge obotliga skador på hörseln, tinnitus och huvudvärk.
  2. älj hörlurar som syns. Att lyssna med hörlurar som sitter i öronen är en större risk för örat än hörlurar som sitter utanpå örat.
  3. Håll dig till 60-regeln. Utsätt inte öronen för höga och skadliga ljud mer än 60 minuter i sträck.
  4. Hörselsmarta pauser. Låt öronen vila sig då och då ­någonstans där det är tyst.
  5. Sluta röka och snusa. Tobak och tobaksrök ökar risken för hörselskador och hörselnedsättning.
  6. Ät rätt. Studier visar att nyttig mat kan skydda dina öron mot hörselskador och hörselnedsättning. Ät mer av fet fisk, nötter, frön, bönor, kött, fisk, ägg och gröna bladgrönsaker.
  7. Slappna av! Svenska studier har visat att den som utsätts för långvarig stress och har svårt att varva ner löper större risk för problem med sin hörsel. Ett skydd mot hörselproblem som
    är kopplat till stress är att lära metoder att varva ner snabbt i ­vardagen. Det kan vara så enkelt som att ta djupa andetag.

ANNONS

Scroll to Top